ИНДИВИДУАЛНИ СЕСИИ С ДЕСИСЛАВА ДАМЯНОВА ЩЕ СЕ ЗАПИСВАТ ОТНОВО ПРЕЗ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ

Усмивката Дюшен

Историята започва с един от големите невролози в света - Duchenne de Boulogne. Френският невролог Гийом Дюшен дьо Булон (1806 - 1875) е известен в историята на медицината като "баща на електротерапията". Той започва експериментите си през 1835 година. Те касаят терапевтичната електропунктура, като през 1842 в Париж той разработва неинвазивна медицинска техника за мускулна стимулация, при която медикът изследва влиянието на тока върху лицевите мускули на лицето, като се опитва да установи връзка между емоциите и мускулните контракции.

 

През 1852 г. Дюшен дьо Булон успява да каталогизира мускулите и мускулните групи, участващи в множество различни изражения на лицето. Той успява да направи това, като използва електрически сонди, за да стимулира мускулите в лицата на своите субекти. Дюшен е вярвал, че разбирането на изражението на лицето може да разкрие „точно предаване на емоциите на душата“.

 

Докато е провеждал своето изследване, Дюшен открил, че когато стимулира мускулите, използвани за усмивка (Zygomatic Major), неговият обект предизвиква голяма усмивка, но не изглежда истински щастлив.  Заинтригуван от тази неподправена усмивка, Дюшен е разказал шега на мъжа, улавяйки реакцията му веднага след това.

 

Можете ли да видите разликата?

Това, което Дюшен беше открил, е, че когато усещаме истинска наслада, ние ангажираме мускула, заобикалящ очите ни, както и мускулите, които предизвикват усмивка. Свиването на мускулите около окото ни (Orbicularis Oculi) е изключително трудно да се направи доброволно и следователно е добър показател за истинска наслада. Лесен начин да забележите разликата е да потърсите бръчки около външната част на окото, често наричани крака на врани. Ако тези бръчки се появят или се задълбочат, вероятно Orbicularis Oculi е ангажиран и сте свидетел на „истинска усмивка“.

 

Подобни „истински усмивки“ вече са известни като усмивки на Дюшен.

 

Източник:  Paul Ekman International

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.