ИНДИВИДУАЛНИ СЕСИИ С ДЕСИСЛАВА ДАМЯНОВА ЩЕ СЕ ЗАПИСВАТ ОТНОВО ПРЕЗ МЕСЕЦ ОКТОМВРИ

Кой е д-р Пол Екман?

Д-р Пол Екман е водещ световен психолог и експерт в областта на емоционалната интелигентност, невербалната комуникация и откриването на измама. Неговите обширни научни изследвания го считат за един от най-изтъкнатите психолози от 20-ти век, а способността му да чете другите хора му е спечелила репутацията на "най-добрия детектор на човешка лъжа в света".

 

Ето само някои от неговите постижения и почести:

 • Научни изследвания през 60-те години в Папуа-Нова Гвинея;
 • Доцент доктор по Психология 1958; почетен професор в университет в Калифорния, Сан Франциско;
 • Автор на 15 книги, включително „Излъжи ме, ако можеш“, също така "Emotions Revealed", "Emotional Awareness" с Далай Лама;
 • Най-висока награда за фундаментални изследвания в психологията, дадена от Американската психологическа асоциация: Наградата за изтъкнати научни приноси;
 • Избран от Националния научен съвет към Националната академия на науките като един от авторите на доклада за научната точност на полиграфа в Националната сигурност.
 • Обявен от Американската Психологическа Асоциация за един от 100-те най-влиятелни психолози на 20-ти век;
 • Обявен от списание „TIME“ като един от 100-те най-влиятелни хора на 2009 г.;
 • Научен съветник на филма "Lie to me " FOX TV;
 • Научен съветник на филма "Lie to Me" – “Излъжи ме, ако можеш”;
 • Научен съветник на филма "Inside Out " – “Отвътре навън”;
 • Награда „The William James Fellow Award“;
 • Награда „Отличен научен принос“;

 

Кратка биография

Пол Екман е роден на 15.02.1934 г. във Вашингтон - САЩ.​ Бил е студент в Университета в Чикаго, както и в Нюйоркския университет. Получил е докторска степен по клинична психология в Университета (в) Аделфи (1958 г.), след едногодишен стаж в невропсихиатричния институт на Лангли Портър. След две години като офицер по клинична психология в Американската армия, той се завръща в Лангли Портър, където работи от 1960 до 2004 г. Неговите изследвания, върху изражението на лицето и движението на тялото, започват през 1954 г., като предмет на неговата магистърска теза през 1955 г. и първата му публикация през 1957 г.

През следващото десетилетие, социалната психологическа и междукултурна насоченост характеризира работата му, с нарастващ интерес към еволюционната и семиотичната референтна рамка. В допълнение към основните си изследвания върху емоциите и неговия израз, през последните тридесет години той изучава емоциите и измамата.

Някои от последните произведения на Екман се появяват вследствие на близките му отношения с Далай Лама, с който той е прекарал повече от петдесет часа в разговор на четири очи. Това начинание маркира траекторията на Екман от установяването на универсалности в изразяването на емоциите до изясняване на индивидуалните различия в това как се преживяват емоциите.

 

Награди и постижения на д-р Пол Екман

През 1971 г. получава награда за научни изследвания от Националния институт за психично здраве; тази награда е подновена през 1976, 1981, 1987, 1991 и 1997 година. Неговите изследвания са били подкрепени от стипендии и награди от Националния институт за психично здраве за повече от четиридесет години.

 

Статиите на д-р Пол Екман

Статии, които съобщават за работата на д-р Екман, се появяват в списание Time, списание Smithsonian, Психологията днес, New Yorker и други.

Д-р Пол Екман се появява в 48 часа, Dateline, Good Morning America, 20/20, Лари Кинг, Опра, Джони Карсън и много други телевизионни програми. Освен това е участвал в различни обществени телевизионни програми като „Часът на новините“ с Джим Лерер и Бил Мойърс „Истината за лъжата“.

Екман е съавтор на Emotion in the Human Face (1971), Unmasking the Face (1975), Facial Action Coding System (1978), редактор на Darwin and Facial Expression (1973), съ-редактор на Handbook of Methods in Nonverbal Behavior Research  (1982), Approaches to Emotion (1984), The Nature of Emotion (1994), What the Face Reveals (1997), и автор на Face of Man (1980), „Излъжи ме, ако можеш” (1985 - първо издание, 1986 - второ издание , 1992 - трето издание, 2001 - четвърто издание 2008), Why Kids Lie (1989, 1991) Emotions Revealed (2003, ново издание 2009), Telling Lies, Dalai Lama-Emotional Awareness (2008) и New Edition Emotions Revealed (2007). Той е редактор на третото издание (1998) и четвъртото издание (2009 г.) на „За изразяването на емоциите при човека и животните“ на Чарлз Дарвин (1998). Публикувал е повече от 100 статии.

 

Източник:  Paul Ekman International

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си