ИНДИВИДУАЛНИ СЕСИИ С ДЕСИСЛАВА ДАМЯНОВА ЩЕ СЕ ЗАПИСВАТ ОТНОВО ПРЕЗ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ

Изследванията на д-р Пол Екман

В края на 1800 г. Чарлз Дарвин е първият човек, който е предположил, че изражението на емоциите на лицето е едно и също, където и да отидете по света и те са вродени. По онова време по-голямата част от научната общност не е била съгласна с тази теория.

Едва в края на 20-ти век, когато д-р Пол Екман и неговият екип са направили проучване за универсалността на изражението на лицето, светът е започнал да вижда съществени доказателства, че теорията на Чарлз Дарвин наистина е вярна.

 

Ранните изследвания на д-р Екман

Когато д-р Екман започва да изследва изражението на емоциите на лицето в различните култури, първоначално той е имал противоположното мнение на Чарлз Дарвин. Екман е смятал, че изразите са социално научени и следователно културно променливи. Например, ако сте родени и израснали в Америка, ще показвате много различни изражения на емоцията на лицето, отколкото ако сте израснали в Азия.

Най-накрая, за да докаже това, д-р Екман се е заел с изследователски стремеж, който го е отвел по целия свят да проучи израженията на лицето на много различни култури, за да види дали аргументът за универсалност на Дарвин може да се противопостави.

Първите култури, изследвани от Екман, са базирани в Чили, Аржентина, Бразилия, Япония и САЩ.

Първоначалното проучване на д-р Екман се е състояло от показване на тези групи хора на снимки на индивиди, показващи различни изражения на лицето на емоции. След това той е помолил групите да преценят каква емоция смятат, че се показва във всяка снимка. По-голямата част от индивидите от петте култури са били на едно мнение.

Въпреки че това е била голяма стъпка към виждането на Дарвин, че изражението на емоцията е универсално, Екман не е бил напълно убеден. Той се е питал - „Ами ако тези пет култури бяха израснали, гледайки едни и същи филми и телевизионни предавания“? Възможно ли е причината всички да са съгласни е, че са научили тези изрази от едно и също място? Може ли причината за тяхното съгласие да бъде техният сходен опит и опит? Научени от медии или актьори например?

За да провери тази теория, Екман е взел решение да намери култура, която е напълно изолирана от останалия свят. Място където няма телевизия, няма списания, няма туристи! Ако изражението на емоцията на лицето беше научено от родители и учители, тогава примитивно племе би имало съвсем различен начин за предаване на емоцията от този в западните общества.

 

Пол Екман в Папуа Нова Гвинея

Това води Екман към планините на Папуа Нова Гвинея, за да се срещне с отдалечено, примитивно племе, наречено Fore (Фор). Ако племето Фор е показало и тълкувало изражението на емоцията на лицето по същия начин като хората на запад, екипът на Екман е щял да получи съществени доказателства за универсалността на изражението на лицето.

Оборудвани с няколко прости истории и изображения на изражения на лицето, Екман се насочил към отдалечения лагер и помолил всеки един от племената да съпоставят история с израз.

 

Екман подканил хората от племената с 3 сценария:

"Врагът се приближава" - Те са Гневни

„Приеха приятели“ - Те са Щастливи

„Дете е умряло“ - Те са Тъжни

 

След това им посочили снимка от западно лице, която според тях най-вероятно ще бъде показана на лицето на човека в историята. Това по-късно беше обърнато за западняците, преценяващи лицата на Папуа Нова Гвинея.

След пионерското проучване на Екман с племето Форе през 1969 г. има безброй други проучвания в подкрепа на неговите открития и сега в научната общност е широко подкрепено, че Дарвин е бил прав и изражението на изразената емоция на лицето наистина е универсално.

Ако искате да се научите как да четете емоционалните изражения и скритите чувства на хората, посетете обучение на Десислава Дамянова, която e сертифициран експерт от Paul Ekman International да провежда обучения и предава знанията на д-р Пол Екман.

Източник: Paul Ekman International

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.