ИНДИВИДУАЛНИ СЕСИИ С ДЕСИСЛАВА ДАМЯНОВА ЩЕ СЕ ЗАПИСВАТ ОТНОВО ПРЕЗ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ

Патологични лъжци, психопати и естествени лъжци

КАК МОЖЕМ ДА РАЗЛИЧИМ ЕСТЕСТВЕНИТЕ ЛЪЖЦИ ОТ ПАТОЛОГИЧНИТЕ ЛЪЖЦИ И ПСИХОПАТИТЕ?

Естествените лъжци

По време на моето изследване на измамата и невербалната комуникация открих малка популация от хора, които бих приел да наричам „естествени лъжци“. Тези хора, макар и надарени с различни нива на умения, всички имаха забележителната способност да контролират израженията на лицето си на универсалните емоции почти (а за някои напълно) безупречно.

Естествените лъжци са хора, които лъжат лесно и с голям успех. Естествените лъжци знаят за способността си, както и тези, които ги познават добре. Когато погледнем към миналото си, поведението може да изглежда като на деца, които лъжат - заблуждавайки родителите, учителите и приятелите си, когато искат нещо, но използвайки това като практика, за да развият увереността си, и с времето усещат все по-малко или никакво опасение за откриване на измама.

Естествените лъжци в моя експеримент не се различаваха от останалите по своите резултати при различни обективни тестове за личност. За разлика от психопатите обаче, естествените лъжци не проявяват лоша преценка, нито пък успяват да се научат от опита. В „маските“ им нямаше нищо антисоциално. За разлика от психопатите, те не използваха способността си да лъжат, за да навредят на другите.

Естествените лъжци, висококвалифицирани в измамата, но не без съвест, трябва да могат да извлекат полза от таланта си в определени професии - като актьори, търговци, адвокати от съдебни процеси, преговарящи, шпиони или дипломати.

 

Патологичните лъжци

Терминът „патологично лъже“, датира от медицинската литература през 1891 г. от Антон Делбрюк. Той се отнася до хроничното поведение на обичайна или натрапчива лъжа, често без ясна причина за това. Макар, че няма настояща специфична психологическа диагноза, това е поведение, което е свързано с различни разстройства на личността (като антисоциално и гранично разстройство на личността). Това е и термин, който се популяризира от широката общественост. Въпреки че не оспорвам съществуването на патологични лъжци и индивиди, които са жертва на самозаблуда, е трудно да се установи (и не беше в центъра на изследванията ми).

 

Психопатите

Докато естествените лъжци на пръв поглед не се различават от обикновения човек (освен умението им да лъжат), отличителен белег на психопатията е упоритото антисоциално поведение и липсата на съпричастност и угризения. Неспособността да се почувства виновен или засрамен за собствените или нечии злодеяния, се счита за белег на психопат (ако липсата на вина или срам нахлува във всички или в повечето аспекти на живота му). Експертите не са единодушни, дали липсата на вина и срам се дължи на възпитанието или някои биологични детерминанти. По същия начин терминологията и диагностичните критерии за различни свързани заболявания продължават да се развиват с течение на времето. Въпреки, че няма съвременна психологическа диагноза, озаглавена „психопатия“, терминът често се използва по-широко в рамките на широката общественост, за да се отнася до серията от белези, споменати по-горе. Доказано е обаче, че не изпитват вина за лъжата, нито страх да бъдат хванати, което означава, че човек с тези черти няма да направи грешки, когато лъже. Психопатите не биха се страхували да бъдат хванати и по този начин е по-вероятно да заблудят експерт или да излъжат полиграфа. Антисоциалната личност винаги звучи искрено, фасадата е абсолютно перфектна!

 

Политиците психопати ли са или естествени лъжци?

Съблазнително е да обвиним всеки политически враг, за когото се знае, че е излъгал, че има антисоциална, психопатична личност. Макар да нямам доказателства, които да оспорват, че това е вярно всеки случай, аз съм силно подозрителен към такива решения. Точно, както Никсън е герой или злодей в зависимост от нечия политика, така и чуждестранните лидери могат да изглеждат психопатични или хитри, в зависимост от това дали техните лъжи продължават или са собствените им ценности. Ще кажа обаче - подозирам, че е рядкост, психопат да оцелее в бюрократични структури достатъчно дълго, за да постигне позиция на национално ръководство, без да се колебае, преди да бъде хванат или изхвърлен от длъжност.

 

Хващане на лъжци

Както психопатите, така и естествените лъжци имат изключителната способност да потискат сигналите на лицето, които изобразяват истинските им чувства. Моето изследване даде да се разбере защо такъв опитен естествен лъжец или психопат рядко допуска грешки, когато лъже. Ключовата дума тук обаче е „рядко“ - има някои улики за измама, които просто не могат да бъдат предотвратени, тъй като човекът, който ги показва, не знае, че дори са възникнали! Тези улики, наречени микроизражения, често остават незабелязани от наблюдателя, просто защото тези мимолетни изрази трудно се улавят без професионална форма на обучение.

 

Пол Екман е известен психолог и откривател на микроизраженията. Той бе обявен за един от 100-те най-влиятелни хора в света от списание TIME през 2009 г. Работил е с много държавни агенции, както в страната, така и в чужбина. Д-р Екман е събрал над 50 години от своите изследвания, за да създаде цялостни инструменти за обучение, за да прочетете скритите емоции на хората около вас.

Ако искате да се научите как да четете емоционалните изражения и скритите чувства на хората, посетете обучение на Десислава Дамянова, която e сертифициран експерт от Paul Ekman International да провежда обучения и предава знанията на д-р Пол Екман.

 

Източник: Paul Ekman Group

 

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.