ИНДИВИДУАЛНИ СЕСИИ С ДЕСИСЛАВА ДАМЯНОВА ЩЕ СЕ ЗАПИСВАТ ОТНОВО ПРЕЗ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ

Действително ли детекторите на лъжата работят?

Анализ на експерта по откриване на измама на теста за полиграф - д-р Пол Екман

 

Чувство на благодарност

Полиграфският детектор на лъжата работи на същите принципи като откриването на поведенчески предателства на измамата и е уязвим за същите проблеми. Тестът на полиграф не открива лъжи, а само признаци на емоция.

 

Как работи детекторът на лъжата?

Проводници от полиграфа са прикрепени към заподозрения за измерване на промените в потенето, дишането и кръвното налягане. Повишаването на кръвното налягане или изпотяването сами по себе си не са признаци на измама. Ръцете стават стягащи и сърцата бият по-бързо, когато се възбуди емоция.

Преди да започне теста на полиграф, повечето оператори се опитват да убедят заподозрения, че полиграфът никога не успява да хване лъжец, давайки тест, известен като „стимулация“ или „стимул“. Най-разпространената техника е да се докаже на заподозрения, че машината ще може да каже коя карта заподозреният избира от тесте. След като заподозреният е избрал карта и я върна на тестето, той е помолен да каже „не“ всеки път, когато операторът на полиграф го пита дали това е конкретна карта.

Някои от тези, които използват тази техника, не правят грешки, тъй като не се доверяват на записа на полиграф, за да хванат лъжата, но използват маркиран набор от карти. Те оправдават измамата на заподозрения на две основания. Ако е невинен, важно е той да мисли, че машината няма да направи грешка; в противен случай той може да прояви страх от неверие. Ако е виновен, важно е да го накарате да се страхува да не бъде хванат; в противен случай машината наистина няма да работи. Повечето оператори на полиграф не участват в тази измама, но разчитат на записа на полиграфа, за да установят коя карта е взета.

 

Където изпитите за полиграф са кратки

Заподозреният трябва да вярва в способността на ловецът на лъжата. Признаците на страха биха били нееднозначни, освен ако нещата могат да бъдат подредени така, че да се страхува само лъжецът, а не служителят на истината. Изпитите за полиграф се провалят не само защото някои невинни все още се страхуват да бъдат лъжливо обвинени или по други причини са разстроени, когато са тествани, но и защото някои престъпници не вярват в магията на машината. Те предполагат, че могат да се измъкнат от нея и ако го знаят със сигурност, е по-вероятно да го направят.

Някои полиграфски оператори се опитват да извлекат признание, като убеждават заподозрените си, че не могат да победят машината. Когато заподозреният не се изповядва, някои оператори на полиграф ще разгледат заподозрения, казвайки на заподозрения, че машината е показала, че заподозреният не казва истината. С увеличаване на опасенията за откриване, надеждата е виновните да си признаят. Невинните търпят фалшивите обвинения, но уж ще бъдат оправдани. За съжаление, при такъв натиск някои невинни ще се изповядват, за да получат помощ.

 

Научете как да разпознавате лъжите

Всеки може да научи как да забележи измамата. Прочетете повече за микроизраженията, израженията на лицето, разкриващи нечии истински емоции.

Ако искате да се научите как да четете емоционалните изражения и скритите чувства на хората, посетете обучение на Десислава Дамянова, която e сертифициран експерт от Paul Ekman International да провежда обучения и предава знанията на д-р Пол Екман.

 

Източник: Paul Ekman Group

 

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.