Чувството на БЛАГОДАРНОСТ и наслада

Д-р Екман и Далай Лама обсъждат емоцията за благодарност и преживяването на радостта

 

Споделяне на благодарност

Екман: ​​Бих искал да спомена още две емоции, които според мен са от значение за развитието на състрадание. Често, макар и не винаги, когато на някого се благодари обилно, особено ако това се прави, докато други присъстват, човекът, на когото се благодари, може да се почувства онемял и може да потекат сълзи. Човекът, който изказва благодарност, изпитва „благодарност“, но трябва ли да използваме същата дума за човека, на когото благодарим? Със сигурност този човек е признателен, че му е благодарено, че е отчетено деянието му.

Съпругата ми наскоро се пенсионира от висш административен пост в университета, за да се върне да бъде професор. На публична церемония в нейна чест много от хората й благодариха; някои от тях се разплакаха, жена ми също. Никога не съм я виждал да плаче толкова много. Накрая беше изтощена. Но това бяха сълзи от непреодолима радост.

Далай Лама: (в превод) Ако съм ви благодарен и казвам: „Толкова съм благодарен. Беше мил с мен. ”И тези неща, благодарността е в мен. Тогава вие, човекът, на когото са благодарили, на свой ред може да отговорите с чувство на радост, като се почувствате признателни, че сте получили благодарност. Това е един вид размяна.

Две неща се случват. От една страна, чувство на признателност или благодарност, а от другата страна, чувство за отговор и разпознаване на признателността, която е почувствана. В тези два случая обектът е различен ....

 

Станете по-състрадателни

Екман: ​​Позволете ми да предположа, че размяната на благодарност може да помогне на хората да станат по-състрадателни. Помощта е състрадателен акт и благодарността и чувството, че сте оценени трябва да засили склонността да реагирате по този начин.

В допълнение към благодарността има и друга емоция, която изглежда е свързана с култивирането на състрадание. Антропологът Джон Хайд е написал това, което той нарича „извисяване“, чувството, което изпитвате, когато видите някой друг да участва в състрадателен акт. Кара те да се чувстваш добре. То се различава от другите чувства на доброта. Имате ли име за това?

Далай Лама: (преведено) Когато гледам предавания за природата или виждам майка да изразява привързаност към потомството си, изпитвам чувство на радост, защото те са потвърждение за стойността на състраданието ... и каква е същността тук?

Екман: ​​Същността е, че се радваме и сме вдъхновени от състрадателните действия на другите.

Далай Лама: О, да, очевидно е така.

 

Гледайте сериите за развитието на глобално състрадание

Научете повече за състраданието в глобален мащаб от тази видео поредица с участието на д-р Екман и Далай Лама.

 

Пол Екман е известен психолог и съоткривател на микроизражения. Той е обявен за един от 100-те най-влиятелни хора в света от списание TIME през 2009 г. Работил е с много държавни агенции, както в страната, така и в чужбина. Д-р Екман е събрал над 50 години от своите изследвания, за да създаде всеобхватни инструменти за обучение, за да прочетете скритите емоции на хората около вас.

Десислава Дамянова е лицензиран представител на Paul Ekman International за България и сертифицирана да провежда обучения и предава знанията на д-р Пол Екман.

 

Източник: http://www.paulekman.com

Извадка от "Емоционална осъзнатост" стр. 211-215

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.