ИНДИВИДУАЛНИ СЕСИИ С ДЕСИСЛАВА ДАМЯНОВА ЩЕ СЕ ЗАПИСВАТ ОТНОВО ПРЕЗ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ

Чувството на БЛАГОДАРНОСТ и наслада

Д-р Екман и Далай Лама обсъждат емоцията за благодарност и преживяването на радостта

 

Споделяне на благодарност

Екман: ​​Бих искал да спомена още две емоции, които според мен са от значение за развитието на състрадание. Често, макар и не винаги, когато на някого се благодари обилно, особено ако това се прави, докато други присъстват, човекът, на когото се благодари, може да се почувства онемял и може да потекат сълзи. Човекът, който изказва благодарност, изпитва „благодарност“, но трябва ли да използваме същата дума за човека, на когото благодарим? Със сигурност този човек е признателен, че му е благодарено, че е отчетено деянието му.

Съпругата ми наскоро се пенсионира от висш административен пост в университета, за да се върне да бъде професор. На публична церемония в нейна чест много от хората й благодариха; някои от тях се разплакаха, жена ми също. Никога не съм я виждал да плаче толкова много. Накрая беше изтощена. Но това бяха сълзи от непреодолима радост.

Далай Лама: (в превод) Ако съм ви благодарен и казвам: „Толкова съм благодарен. Беше мил с мен. ”И тези неща, благодарността е в мен. Тогава вие, човекът, на когото са благодарили, на свой ред може да отговорите с чувство на радост, като се почувствате признателни, че сте получили благодарност. Това е един вид размяна.

Две неща се случват. От една страна, чувство на признателност или благодарност, а от другата страна, чувство за отговор и разпознаване на признателността, която е почувствана. В тези два случая обектът е различен ....

 

Станете по-състрадателни

Екман: ​​Позволете ми да предположа, че размяната на благодарност може да помогне на хората да станат по-състрадателни. Помощта е състрадателен акт и благодарността и чувството, че сте оценени трябва да засили склонността да реагирате по този начин.

В допълнение към благодарността има и друга емоция, която изглежда е свързана с култивирането на състрадание. Антропологът Джон Хайд е написал това, което той нарича „извисяване“, чувството, което изпитвате, когато видите някой друг да участва в състрадателен акт. Кара те да се чувстваш добре. То се различава от другите чувства на доброта. Имате ли име за това?

Далай Лама: (преведено) Когато гледам предавания за природата или виждам майка да изразява привързаност към потомството си, изпитвам чувство на радост, защото те са потвърждение за стойността на състраданието ... и каква е същността тук?

Екман: ​​Същността е, че се радваме и сме вдъхновени от състрадателните действия на другите.

Далай Лама: О, да, очевидно е така.

 

Гледайте сериите за развитието на глобално състрадание

Научете повече за състраданието в глобален мащаб от тази видео поредица с участието на д-р Екман и Далай Лама.

Пол Екман е известен психолог и съоткривател на микроизражения. Той е обявен за един от 100-те най-влиятелни хора в света от списание TIME през 2009 г. Работил е с много държавни агенции, както в страната, така и в чужбина. Д-р Екман е събрал над 50 години от своите изследвания, за да създаде всеобхватни инструменти за обучение, за да прочетете скритите емоции на хората около вас.

Ако искате да се научите как да четете емоционалните изражения и скритите чувства на хората, посетете обучение на Десислава Дамянова, която e сертифициран експерт от Paul Ekman International да провежда обучения и предава знанията на д-р Пол Екман.

 

Източник: http://www.paulekman.com

Извадка от "Емоционална осъзнатост" стр. 211-215

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.