ИНДИВИДУАЛНИ СЕСИИ С ДЕСИСЛАВА ДАМЯНОВА ЩЕ СЕ ЗАПИСВАТ ОТНОВО ПРЕЗ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ

Емоционалната незрялост / БНР 2021 / Десислава Дамянова

Емоционалната интелигентност означава да разбираме емоциите си, причините, които ги пораждат, както и да сме в състояние да ги владеем до степен, която ни позволява да мислим, да решаваме и да действаме спокойно, трезво и мъдро. 

Тази способност еволюира в умението да разчитаме и чуждите емоции, да разбираме какво ги причинява и да помогнем на другите да се освободят от емоционалните смущения. До състояние, познато като емпатия. Но няма как да стигнем до това разбиране, ако преди това не преодолеем емоционалната незрялост:"Незрелите са със спряно развитие в детството. Не се еманципират от собствените си чувства. Те са егоцентрични в комуникацията с най-близките си. Слагат маски, защото имат нужда от одобрение. В емоционален стрес не могат да мислят за другия, действат първосигнално. Като спорите с тях, не чуват вашите доводи.

Винаги оправдават поведението си, като прехвърлят отговорност. Могат да са свръхемоционални, свръхамбициозни, пасивни, отхвърлящи. Може да има комбинация, но винаги има водещ стил. С подобен човек не можеш да имаш емоционална близост.

Цялото интервю може да чуете тук

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.