ИНДИВИДУАЛНИ СЕСИИ С ДЕСИСЛАВА ДАМЯНОВА ЩЕ СЕ ЗАПИСВАТ ОТНОВО ПРЕЗ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ

10 от най-мистериозните психични заболявания

Статистиката показва, че всеки четвърти човек в света страда от психично разстройство. Вижте някои от най-необичайните, които за пореден път доказват колко мистериозен е всъщност човешкият мозък.

Синдромът на Квазимодо
Синдромът на Квазимодо, известен още като дисморфично разстройство, се характеризира със завладяващи мисли за силно преувеличен или дори въображаем физически дефект и хронично недоволство от себе си. Хората, страдащи от Синдрома на Квазимодо, се гледат в огледалото постоянно в опит да намерят ъгъл, от който „дефектът” им не се забелязва. Те отказват да бъдат снимани, за да не бъде запечатан на снимка недостатъкът им, полагат прекомерни грижи за външния си вид, страдат от ниско самочувствие и се чувстват неудобно, когато са в компанията на други хора, тъй като подозират, че всички обсъждат и се подиграват на "дефекта" им.

Изследване на учени от университета на Сао Пауло показва, че 14% от световното население страда от Синдрома на Квазимодо.

Еротомания
Хората, които страдат от еротомания, са напълно убедени, че някой е влюбен в тях, като обикновено този някой е човек с много по-висок социален статус например знаменитост. Тези пациенти са сигурни, че техните въображаеми обожатели показват своята привързаност към тях с тайни сигнали, специални жестове, телепатия и дори с кодирани съобщения в медиите. Подобно заболяване се преодолява трудно. Ако например обектът на обожанието заяви директно „не“ – човек, страдащ от еротомания, ще интерпретира отказа като част от стратегията, имаща за цел да крие връзката от обществеността.

Синдромът на Капграс
Синдромът е познат и като заблуда на двойниците. При него пациентите са убедени, че техен близък или самите те са били заменени с двойник. Синдромът на Капграс засяга най-често жени, като в определени случаи засегнатите могат да изгубят усещане за идентичност – най-често това се случва, когато се погледнат в огледалото. Заболяването често е придружавано от шизофрения.

Синдромът на Фреголи
При това психично заболяване пациентите са убедени, че всички хора, които срещат, всъщност са едни и същи - те просто се преобличат постоянно и носят маски. За първи път Синдромът на Фреголи е описан през 1927 година – в конкретния случай ставало дума за момиче, което вярвало, че е преследвано от актьори от театъра, който посещавало. Нещо повече, по думите на момичето преследвачите приемали формата на хора, които вече е срещало или познава добре.

Синдромът на Адел
Заболяването се характеризира с патологична, cтpacтнa и нecпoдeлeнa любoв. Неотдавна лекарите официално обявиха този синдром за психично заболяване, което сериозно може да застраши здравето и живота на човека, като го сравниха с алкохолизма, хазарта и клептоманията. Някои от симптомите на Синдрома на Адел наподобяват тези на тежка депресия, но могат да бъдат много по-опасни: преследване на обекта на обожанието, измамни надежди, самозаблуда, саможертва, безразсъдни действия, пълно игнориране на съветите на приятелите и загуба на интерес към всичко останало.

Синдромът носи името на Адел Юго, дъщерята на известния френски писател Виктор Юго, която се влюбва безнадеждно в английския офицер Алберт Пинсън.

Криптомензия
Специфичното психично заболяване се характеризира с невъзможността човек да си спомни случило ли се е дадено събитие наистина или е било сън или измислица. Хората с криптомензия не могат да определят дали дадена идея е тяхна или е на някой друг. Заболяването често е придружавано от жамевю – състояние, обратно на дежавю, при което пациентите изпадат във временна неспособност да разпознават лица, ситуации и места и за определен период от време те му изглеждат напълно непознати.

Синдромът на Алиса в страната на чудесата 
Да, има и такова психично заболяване. То е известно и като Синдром на Tод  и Синдром на лилипутските халюцинации. Специфичното заболяване засяга човешкото възприятие – то пречи на пациентите да възприемат правилно предметите около себе си, а често дори самите себе си, понякога са напълно неспособни да осъзнаят размерите и формата си. Временното състояние е придружавано от мигрена, мозъчни тумори, а в някои случаи с първите признаци на вируса на Epstein-Barr. Проучвания показват, че признаци на заболяването се наблюдават в детството и в юношеските си години. Някои изследователи са на мнение, че заболяването се причинява от необичайна електрическа активност, дължаща се на ненормален приток на кръв в частите на мозъка, които са отговорни за обработването на визуалното възприятие. 

Обсесивно-компулсивно разстройство
Подобно на ананкастното разстройство и обсесивно-компулсивното разстройство е свързано с тревожността. Характерни за заболяването са обсесивно-тревожните мисли на пациентите, че не могат да контролират или да направят нещо, или "ритуали": специални действия, които са принудени да изпълнят. В същото време пациентите напълно разбират абсурдността на действията си, но тяхното неизпълнение води до невероятна тревожност, до натрапчивата мисъл, че нещо лошо може да се случи, ако не направят това, което трябва, и в крайна сметка това ги принуждава да спазват ритуалите.
Обсесивно-компулсивното разстройство е четвъртото най-разпространено заболяване – честотата му може да бъде сравнена с тази на диабета и астмата. В САЩ на всеки 50 души един страда от обсесивно-компулсивно разстройство.

Парафрения
Парафренията е комбинация от параноични заблуди и грандомания. Налудничавите идеи на пациентите са постоянно придружени от псевдо-халюцинации и "фалшиви спомени." Пациентите смятат, че са владетели на света, приписват си безсмъртие, божествен произход и така нататък. Хората с такава диагноза са склонни да изглеждат много арогантни и загадъчни.

Множествено личностно разстройство
Рядко психично разстройство, което разделя личността на няколко различни личности – всяка от които може да има различен пол, възраст, националност, темперамент, умствени способности, виждания за света и дори заболявания. Една от причините за това разстройство е тежка емоционална травма в детството: в този случай детето започва да приема, че това, което му се е случило, всъщност се е случило на някой друг човек.

Сред най-поразителните примери за подобно разстройство е историята на изнасилвача Били Милигън, който е бил арестуван в края на 70-те години на миналия век в САЩ. Впоследствие се оказало, че в главата му живеят 24 различни личности.

 

Източник: brightside.me / psychology.framar.bg
Снимка: unsplash.com

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.