Ето защо е по-добре да спрете да целувате децата си по устните

Преди време Виктория Бекъм публикува снимка, на която целува дъщеря си Харпър по устните и пожелава честит рожден ден. Това предизвика бурна дискусия в коментарите дали е приемливо или не.

Лекарите казват, че децата трябва да се чувстват обичани и в безопасност в семейната среда, но целуването по устните не е най-добрата идея за изразяване на родителска любов.

Тук в Bright Side се опитахме да разберем защо този начин на изразяване на любов се обсъжда толкова горещо и какво мнение имат детските психолози.

 

Това може да измести разбирането на детето за личните граници

Устните и устата са личните граници на детското тяло, както обяснява психологът Шарлот Резник. Когато целувате дете по устните, вие му показвате, че границата на тялото му е отворена и че някой може да нахлуе на тяхна територия без проблем.

Това включва също плътно повиване, насилствено хранене и агресивно гъделичкане. По този начин инвазивните родители могат да увеличат риска детето им да развие „синдром на жертвата“ с невъзможността да кажат „не“ и да управляват личните си граници.

Това е нехигиенично
Лекарите и особено зъболекарите предупреждават, че в устата ни има огромен брой микроби, които може да не заразят възрастните, но могат да се предадат на деца и да им навредят значително. И тъй като детето има по-слаба имунна система, уточнява Шарлот Резник, някои опасни инфекции могат да проникнат в тялото им чрез слюнка.

Детето може да започне да целува други хора по устните като израз на съчувствие
Детето може да започне да се държи по същия начин, както сте го научили у дома, но извън семейния кръг - целуване на други деца или възрастни по устните като начин да изрази съчувствие. Психологът изтъква, че дори и да е бил невинен жест от страна на родителите, децата научават нещата чрез мимикрия. Така че те могат да се опитат да повторят един и същ жест с другите, без да осъзнават интимното значение на този жест.

Ето защо тя препоръчва да целувате детето само по бузите или по челото.

 

Смятате ли, че целуването на деца по устните е приемливо? Има ли значение според вас, дали е родител от същия пол и ако е от различен пол? Ще се радваме да чуем вашето мнение в коментари по-долу!

 

Източник: https://brightside.me/

Снимка: © khloekardashian / instagram

 

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.