Самочувствие и егото: 7 разлики

Възможно е някои хора все още да вярват, че самоуважението и егото са синонимни понятия. Това е нещо напълно разбираемо, ако вземем предвид, че от съвсем млада възраст се научаваме да мислим за другите, а не за нас. Дори в зряла възраст, грижата за себе си може да се опише като егоцентризъм и егоизъм.

Какво обаче се случва, когато объркаме самоуважението с егото? Когато предаваме потребностите на другите преди раждането, когато търсим външно одобрение и се чувстваме виновни, трябва да кажем "..... ", за да не преминем заради него.

Основната последица от това объркване е несъответствието с нашите нужди,В, защото забравяме да се вслушаме в себе си и следователно да ценим себе си така, както би трябвало да бъде. Затова ще видим тук 7 разлики между самоуважението и егото.

1. Възхищението от себе си

Човек с важно его има прекомерно възхищение за себе с.  Толкова, че развива нарцистични характеристики и наблюдава света от неприлична перспектива. Основният проблем на този тип хора е, че те мислят, че са по-добри от другите, т.е. те смятат, че са съвършени и всичко, което правят еднакво.

Обратно, Вчовек с високо самочувствие, макар и самочувствие, винаги го прави в реалистична перспектива. По този начин той осъзнава както своите добродетели, така и своите недостатъци и не се опитва да ги прикрива, за да се преструва, че е това, което не е. Напротив, той ги приема и ако някои нещо, което го причинява проблеми или трудности, тя се опитва да намери решение.

В "Не е отрицателно да се възхищавам, да се обичам, да се разказваме за положителни неща." Но за да се мисли перфектно, да.Всички хора имат недостатъци и фактът, разпознаването им ни помага да ги подобрим. Да се ​​преструваме, че не ги имаме, не ни служи.

2. Да се притесняваме за себе си и другите

Разликата между самоуважението и егото може много ясно да се възприеме в тази втора точка. Някой с его винаги ще се тревожи за себе си, но никога за другите. Тя трябва да бъде център на вниманието, да привлича всички очи. И ако не е така, ако се чувства пренебрегната, една от нейните реакции е гняв..

От друга страна, човек с добро самочувствие се притеснява за себе си, но и за другите. Затова, за разлика от някой, който има его, тя знае как да слуша и да не гледа не е център на вниманиетоЧовек с добро самочувствие знае много добре какво е съпричастност и има много по-възнаграждаващи отношения.

"Ние нарязваме и оформяме косата си, но ние почти винаги забравяме да нарязваме и оформяме нашето его. - Албърт Айнщайн

3. Отвъд нашите убеждения

Когато се справим с Бчовек, който притежава его, първото нещо, което възприемаме, е, че тя не може да вижда отвъд собствените си вярванияЩе бъде невъзможно да ги чакаме да ги разпитват или да ги разпитват сами по себе си. Тя вярва, че нейната визия е единствената валидна, която създава много конфликти с другите.

Въпреки това, Вчовек с добро самочувствие може да погледне отвъд своята гледна точка. Тя знае, че нейната визия не е единствената и разбира, че другите могат да имат различни гледни точки и дори да се интересуват от нея. Б. Знаейки как да слуша, да се поставя на мястото на и да може да придобие нова перспектива за дадена ситуация прави тези взаимоотношения с другите стабилни и възнаграждаващи.

Както виждаме, Вопределена разлика между самоуважението и егото е, че човекът с егото никога не може да съчувства или да се постави на мястото на другите.Това е причината, поради която е необходимо да имаме силно и здраво самочувствие. Всъщност, човек с его не обича себе си или наистина се уважава. Той само покрива и скрива всичко, което не го интересува. Ето защо е толкова трудно за него да види отвъд.

4.Трудност да се приемат критиците

Човек с его няма да понесе нито една критика, противоречаща на преувеличения и преувеличен образ, който тя има за себе си, Доколкото тя е скрила дефектите си под тази маска на мащаба, всеки сигнал, който може да ги изведе на светло, ще има последица от това, че я поставя в отбранителна, ядосана и ще я накара да обвинява другите. ,

Обратно, лицата Bкоито се радват на здравословно самочувствие, ще могат да разпознаят дефектите си и да получат критики, които ще им помогнат да се подобрят.Те няма да го приемат като нещо негативно, но дори ще могат да го оценят. Разбира се, стига да става въпрос за конструктивна критика.

В "Т нас наскърбяват и крадат, когато се пристъпва към самокритика и приема конструктивна критика. В"

Джордж Гонзлез Мур-

5. Чакате да получите нещо обратно

Видяхме, че човек с его винаги мисли за себе си. Ето защо, ако този човек иска помощ за другите или го подхожда, като проявява интерес, това е защото тя може да намери лична изгода.Ако тя не може да получи нещо положително от него, човекът с его няма да говори с другите.

Лице със здравословно самочувствие не го прави, защото не използва други, за да постигне своите собствени цели. Тя знае, че благодарение на другите тя има възможност да расте.Някой с добро самочувствие никога не прави неща заради интерес.

В "В Хората с добро самочувствие са щедри и не мисля за техните интереси в отношенията, които имат с другите. В"

дял

6. Йерархията между хората

Друга голяма разлика между самоуважението и егото е товакойто има его, мисли, че е над другите. Може би това е така, защото той смята, че е по-добър в сила, интелигентност или красота, наред с други неща. Освен това, той вярва, че светът се върти около него.

Човек с добро самочувствие, от друга страна, знае, че никой не е по-добър от друг, само че са различни. В резултат на това те обикновено не правят сравнения.

В "Не се сравнявайте с никого, дръж си главата високо и помнете: не сте нито по-добре, нито по-лошо, вие сте само вие и че никой не може да го разпита. В"

-Anonyme-

7. Да дадем трябва първо да се отдадем

Последното от разликите между самоуважението и егото, с което ще се занимаваме тук, е свързано с това убеждение, че първо трябва да се покрият нуждите на другите. Но трябва да осъзнаем, че не можем да дадем това, което нямаме.

Така, този който има его, не може да обича здравословно или да покрива нуждите на другите, тъй като те не са покрили своето първо място. Ето защо животът им се прави от постоянни опити да се преструват, да се прикриват, да се смятат за най-добрите …

Това не се случва с хора, които имат добро самочувствие. Те взаимно се уважават, взаимно се ценят и се обичат, но могат да имат много възнаграждаващи взаимоотношения едновременно, не са учебни, научават се от какво се нуждаят, а после ги предават на децата и др.

Всички, понякога са паднали в хватките на егото. Идентифицирайте го, вместо да го отричате и го гледате в лицето, ще ни позволи да разберем, че това може да крие ключа на уважението към себе си.

Ние не считаме себе си за достатъчно интересни? Защо искаме другите да ни обръщат внимание? Да помислим за това.

Не може да има едновременно его и високо самочувствие.

Самоуважението не е егоцентричност, арогантност или превъзходство

 

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.