Разпознайте егоиста, преди да ви е съсипал живота

Егоистите не се променят – най-добрата ви стратегия е изобщо да не се опитвате!

Връзката с егоист е като да попаднеш в окото на торнадо – накрая те оставя опустошен и объркан.

По дефиниция егоистът е човек, който се занимава основно със себе си, със собствените си интереси и потребности и е силно неспособен да съчувства на околните и да ги цени.

Опасността при егоистите идва основно от това, че обикновено научаваме грозната истина твърде късно. Представяте си егоистът вечно начумерен, антипатичен и демонстративно груб към околните? Всъщност, много често егоистите са очарователни, разговорливи хора, за които интуицията ни съвсем плахо нашепва, че е добре да се пазим от тях.

Вниманието и одобрението на околните им харесва, защото е бустер за самочувствието. Това е и единствената причина в началото да се напъват да ви се харесат. Ще ви разсмеят с остроумие, могат дори да ви трогнат с мил жест или дребна услуга. Ако обаче се окажете замесени в продължителни отношения с тях, ще се окажете потопени в мрачното чувство, че всъщност сте сами. И употребени.

По какво ще разпознаете егоиста, за да се спасите навреме?

1. Никога не виждате неговата слаба страна

Егоистът винаги държи нещата под контрол, изтъква постиженията си, държи се хладнокръвно, ако има проблем – дори да е силно притеснен. Егото му не му позволява да признае чистосърдечно, че има страхове, разочарования, провали.

2. Убеден е, че добрите неща просто му се полагат

Специалното отношение на хората към него той възприема като техен дълг. По-лесно ще му е да бута изгаснал автомобил по нанагорнище, отколкото да изрече думата “благодаря”.

3. Важно! Не умее да признава грешките си и да се извини

Това е един от най-категоричните признаци, че си имате работа с егоист. В дългогодишни отношения е нормално и дори задължително все някога човек да постъпи погрешно или да каже нещо не на място. В такъв случай, нормалния човек ще признае, че е сбъркал. От егоистът обаче никога няма да чуете “Този път май малко прекалих”, “Не трябваше да ти държа такъв тон” или просто “Извинявай”.

4. Ако все пак се извини, егоистът го прави неискрено

И му личи. Извинението е измърморено “с половин уста”, след което егоистът бърза да отмести погледа си от вас, защото не се чувства комфортно в това положение. Извинил се е само за да му се разминат евентуални неприятни за него последствия, а не защото истински се разкайва за това, което е причинил на другия.

5. Никога няма да се захване с нещо, от което няма полза

Ако спаси бездомни котенца от улицата например, ще е за да го разтръби във Фейсбук и да пожъне една камара лайкове в образа си на благодетел.

6. Не взима чуждите проблеми навътре

Неговите собствени терзания винаги са голяма трагедия, но когато друг човек има проблем, егоистът може и да прояви провидна загриженост, но бързо ще му писне да се преструва и ще смени темата.

Ако си имате работа с такъв човек и можете да се измъкнете от ситуацията, най-добре го направете.

Истината е, че егоистите не се променят! 

Ако собствената ви добродушна природа ви подведе, че с добър пример можете да приучите егоиста на съпричасност, това ще ви навлече само проблеми.

Ако егоистът е ваш близък или роднина, приемете че е това, което е. И направете каквото можете, за да ограничите контактите си с него.

Но най-вече не забравяйте, че независимо как се държи с вас еди егоист, вие също сте важни!

Вашите проблеми са реални. Вашите емоции имат значение. Вашата помощ заслужава “благодаря”. 

Ценете себе си – нищо не действа по-силно срещу токсични връзки!

 

Източник: http://www.missbloom.bg/

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.