ИНДИВИДУАЛНИ СЕСИИ С ДЕСИСЛАВА ДАМЯНОВА ЩЕ СЕ ЗАПИСВАТ ОТНОВО ПРЕЗ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ

ОТДРЪПНАТИ ПОЗИ НА РЪЦЕТЕ

Знам, че за много читатели, когато става въпрос за езика на тялото, фокусът е най-вече върху лицето. Но ако наистина искате да разбирате другите, особено от разстояние, не забравяйте ръцете. Ръцете ни изящно изразяват нашите чувства - ако се съмнявате в това, вижте как докосваме нещата, които ни интересуват и тези, които обичаме.


Обратно, наблюдавайте как използваме ръцете си, за да дърпаме дрехите си, да ги проветряваме или да ги масажираме заедно, когато сме леко притеснени.


Има две поведения на ръцете, които през годините ми се сториха доста интересни, тъй като има толкова малко за тях в литературата и по-често се наблюдават само когато някой се бори или изпитва затруднения с нещо емоционално. Тъй като обикновено не виждаме тези две поведения да се използват, аз ги нарекох в Речника на езика на тялото (HarperCollins) като „резервирани поведения“. С други думи, запазваме ги, когато нещата са особено трудни.

Първото е по-познатото поведение, което наричам „триене на пръсти на Teepee“. Това е мястото, където пръстите са преплетени (дланите са обърнати една към друга), но по-скоро не са притиснати надолу като при молитва или както когато кършим ръцете; в този случай те остават много твърди. Пръстите може да задържат тази позиция за момент или ще се плъзгат толкова бавно (и това е важна разлика) напред-назад, докато остават здраво преплетени. Това се наблюдава, когато някой се бори да изложи нещо или има да каже нещо, което има много негативни последици. Често се среща на работа, когато някой трябва да каже на шефа, че нещо се е объркало, а също и в терапията за двойки, когато единият или другият партньор се освобождават от нещо болезнено.


Второто поведение е подобно, но малко по-сложно, тъй като пръстите отново са преплетени, но дланите този път са обърнати нагоре. Това е екстремен вариант на преплитането на пръстите за изместване на стреса, отбелязан по-горе. Тук човекът държи ръцете с дланите нагоре и преплита пръстите, така че палците да са обърнати напред. Опитайте го и ще забележите колко странно е да държите ръцете си по този начин и въпреки това, ако се вгледате внимателно, ще го видите достатъчно често, когато се случва нещо тревожно.

Защо правим тези поведения? Има хипотеза, че преплитането на пръстите увеличава повърхността на много чувствителни дигитални нерви, които обикновено използваме, за да чувстваме и усещаме, което от своя страна служи като тактилна залъгалка (адаптивно поведение) за освобождаване от стреса. Допълнителното изкривяване на ръцете и пръстите, когато дланите са обърнати нагоре, натоварва мускулите, ставите и сухожилията на пръстите (опитайте, ще усетите какво имам предвид) и това изглежда осигурява още повече тактилни стимули – това от своя страна служи за облекчаване на стреса в силно емоционално натоварени ситуации.


И така, докато всички останали търсят тези много прехвалени, но силно неуловими „микро-изрази“ отблизо, вие можете да правите някои много точни наблюдения, на трийсет фута надолу по коридора.

 

– Джо Наваро

 

Източник: https://www.jnforensics.com/

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.