ИНДИВИДУАЛНИ СЕСИИ С ДЕСИСЛАВА ДАМЯНОВА ЩЕ СЕ ЗАПИСВАТ ОТНОВО ПРЕЗ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ

ЕЗИКЪТ НА ТЯЛОТО: ДОПИР

Бебетата се нуждаят от него, бабите и дядовците се радват на него, а банкерите не са толкова склонни да дават пари назаем, когато ги получат. Какво е? Човешки допир!


Както обсъдих в пета глава на моята книга „Какво казва всяко тяло“, децата трябва да бъдат докосвани с любов, за да могат да растат, чувствайки се сигурни и обгрижени, но дори възрастните е желателно да получават и дават по една добра прегръдка от време на време. Всички сме чели, че недоносените бебета трябва да бъдат галени, за да подобрят кръвообращението и имунната си система, а възрастните хора се радват на физически контакт дори от кучета, които ги посещават. Останалите от нас също могат да се възползват от прегръдка или подходящо докосване.


Казвайки това, аз също признавам, че прегръдките или докосването могат да се разглеждат от някои като нежелано навлизане в личното им пространство или могат да се тълкуват като сексуален напредък - човек трябва да внимава да не раздава прегръдки там, където са нежелани. Въпреки това прегръщането и докосването все още са важни в междуличностните комуникации и дори в бизнеса.


Дори и без да прегръщат, хората могат да използват ръцете си, за да демонстрират топлина и по този начин да увеличат шансовете си да бъдат гледани благосклонно от другите. Когато се приближавате до непознат за първи път, опитайте да демонстрирате топлина, като оставите ръцете си отпуснати, може би с ясно видими длани. Това е много мощен начин за изпращане на съобщението „Здравейте, не искам да навредя“. Това е чудесен начин да успокоите другия човек и да улесните всяко взаимодействие, което следва.


В средиземноморската, южноамериканската и арабската култура докосването е важен компонент на комуникацията и социалната хармония. Не се шокирайте или стряскайте, докато пътувате, ако хората ви докоснат по ръката (ако приемем, че го правят по подходящ начин): Това е техният начин да кажат: „Добре сме“. Докосването в по-голямата част от света означава доверие.


В Латинска Америка абразо (по същество кратка прегръдка) е част от културата сред мъжете. Това е начин да кажете „харесвам те“. При изпълнение на абразо гърдите се събират и ръцете поглъщат гърба на другия човек. За съжаление, познавам много хора, които не са склонни да направят това и/или се чувстват много неловко, когато го направят. Виждал съм американски бизнесмени, дори дипломати, в Латинска Америка, които или отказват да дадат абразо, или, когато го направят, изглеждат така, сякаш танцуват с баба си. Моят съвет е да го направите и да го направите както трябва, тъй като малките любезности означават много във всяка култура. Научаването на правилно абразо не е по-различно от това да се научите да се ръкувате правилно и да се чувствате комфортно, докато го правите. Ако сте бизнесмен и ще работите в Латинска Америка, ще ви възприемат като студен или отстранен, ако не успеете да научите този познат поздрав. Няма нужда от това, когато един прост жест може да породи толкова много добра воля.


Ръцете ни могат да предават много информация за намерения и чувства. От моя гледна точка, един от най-добрите начини да установите връзка с някого е да докоснете този човек по ръката, някъде между лакътя и рамото. Разбира се, винаги е разумно да оцените личните и културните предпочитания на човека, преди да продължите. Като цяло обаче краткото докосване, което току-що описах, обикновено е добро и безопасно място да започнете човешки контакт и да уведомите другите, че се разбирате.


Вече знаем това, което сервитьорите и сервитьорките винаги са знаели: когато докоснат клиентите си, получават по-големи бакшиши. Проучванията също така показват, че банкерите и кредитните служители може да са по-склонни да заемат пари, когато клиентите им са ги докоснали.


Така че, когато е безопасно да го направите отново, ето поведение, което изисква малко усилия и което може да има мощни резултати.

 

–Джо Диспенза

 

Източник:https://www.jnforensics.com/

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.