ИНДИВИДУАЛНИ СЕСИИ С ДЕСИСЛАВА ДАМЯНОВА ЩЕ СЕ ЗАПИСВАТ ОТНОВО ПРЕЗ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ

Десет насоки за разчитане на езика на тялото от Джо Наваро

Как да станете добри в разчитането на езика на тялото? В бестселъра на Джо Наваро "Какво казва всяко тяло" той изтъква някои важни правила за всеки, който се опитва да се подобри в четенето на другите хора. В книгата си той ги нарича "Десетте правила за успешно наблюдение и декодиране на невербалните комуникации". Това са правила, които всеки може да използва, за да разбере по-добре мислите, емоциите и намеренията на другите. В много отношения те са градивните елементи, върху които е изградена голяма част от неговата работа. В тази кратка статия ще разгледаме тези десет правила, които ще ви дадат добра основа в това, което Джо Наваро смята за някои важни основополагащи умения.

1. Бъдете добър наблюдател на заобикалящата ви среда
За да разберете и приложите наученото в областта на езика на тялото, първо трябва да се научите да бъдете добър наблюдател на заобикалящата ви среда. Много хора гледат, но не виждат това, което е точно пред тях. Независимо дали сте на работа или в социална среда, превръщането ви в добър наблюдател на заобикалящата ви среда е първата ключова стъпка към прилагането на всички умения, които може да имате в четенето на другите.

2. Контекстът е от ключово значение
Винаги, когато се опитвате да разберете невербалното поведение или езика на тялото, първо трябва да вземете предвид контекста. Под контекст имам предвид какво се случва около вас в момента, в който наблюдавате поведението. Дали сте в бар или в полицейски участък? Дали сте вкъщи с партньора си или сте на работна среща? Хората действат по различен начин във всяка от тези различни ситуации. Разбирането на контекста ще ви позволи да калибрирате невербалното поведение, което наблюдавате. И разбира се, в различни контексти хората ще действат по различен начин. Така че винаги трябва да се съобразявате с различните контексти и с това, което смятате за типично поведение за хората или за конкретен човек в дадения контекст.

3. Разпознаване на невербалното поведение, което се среща навсякъде
Макар че езикът на тялото винаги е културно специфичен, има някои поведения, които ще видите при повечето хора. Пример за това е, когато хората стискат устните си. В контекст, това често е сигнал, че някой е притеснен или че нещо не е наред. Разбирането на тези различни поведения и тяхното значение може да бъде много полезен инструмент за всеки, който иска да стане по-добър наблюдател и ученик в областта на невербалната комуникация.

4. Научете се да разпознавате идиосинкратичното невербално поведение
Идиосинкратичното поведение е поведение, което е уникално за даден индивид. Важно е да се разбере, защото то може да формира част от базовата линия на човека и не трябва да се изважда от контекста. Например, някои хора винаги си играят с косата си. Това не е поведение, за което трябва да правите прибързани заключения, когато го видите при даден човек, защото то е характерно само за него. След като знаете това, можете да се съсредоточите върху други поведения, които наблюдавате.

5. Базовите линии са от значение
Базовата линия има значение. Базовата линия е поведението, което наблюдавате у някого при нормални обстоятелства. Това е начинът, по който той обикновено стои, седи и взаимодейства с другите. Тя се състои от неговото идиосинкратично поведение, както и от общото му поведение. Едва след като сте определили базовата линия на някого, можете да се надявате да разберете промените в поведението, което наблюдавате. Освен това е необходимо да преразгледате и да разберете различните базови линии при различните обстоятелства. Например, базовата линия на човек вкъщи със семейството му може да се различава много от базовата линия на същия човек по време на бизнес среща или на среща с приятели.

6. Търсете клъстери от сигнали на езика на тялото
Макар че понякога може да се ръководите само от един сигнал, винаги е по-добре да търсите групи или клъстери от сигнали на езика на тялото. Това ще ви даде възможност да бъдете по-точни, когато установявате какво ви казват различните поведения. Ако те показват последователни сигнали за дискомфорт например, тогава е по-вероятно да сте точни в оценката си, отколкото ако имате само едно поведение.

7. Промените в поведението могат да бъдат по-важни от самото поведение
Промените в поведението често могат да бъдат много показателни. Понякога именно в момента, в който видите промяна в поведението, като например внезапно спрял да се люлее крак, можете да се ориентирате в контекста, за да разберете какво мисли или чувства човекът. Тези промени в поведението могат да се наблюдават както при възрастни, така и при деца, а когато се появят, обикновено са във важни моменти, които могат да разкрият много за това какво се случва с човека.

8. Разпознаване на фалшиво или подвеждащо невербално поведение
Не всички поведения, на които ставате свидетели, са истински. Познаването на разликата между автентичния и неавтентичния език на тялото и изражението на лицето е важно, за да се разбере какво мисли и чувства човек, включително дали умишлено се опитва да заблуди другите. Има много начини да разберете кога виждате неавтентичен език на тялото, включително като разберете как изглеждат истинските сигнали. Истинските изражения на емоции в лицето, например, имат определени характеристики, много от които може да отсъстват, ако някой се опитва да имитира тези емоции.

9. Научете се да разпознавате сигналите за комфорт и дискомфорт
Джо Наваро се фокусира по-специално върху един елемент от езика на тялото - разбирането на разликите между сигналите за комфорт и дискомфорт. Като разбирате какво виждате в този контекст, можете на свой ред да интерпретирате голяма част от това, което наблюдавате. Запитайте се дали поведението, което наблюдавате у някой друг, е свързано с комфорт или дискомфорт и ако е така, защо? Отговорът на този въпрос ще ви помогне да се ориентирате и да разберете какво наистина изпитва човекът.

10. Бъдете дискретни при наблюдението на другите
Може да сте най-добрият наблюдател на света, но ако не можете да го направите незабележимо, може и да се откажете още сега. Ако другите осъзнават, че ги наблюдавате, тогава това ще се отрази на поведението им. Те може да се почувстват неудобно, а и може да видите признаци на стрес или самоуспокояващо поведение. Научете се да използвате периферното си зрение, за да наблюдавате какво се случва около вас. И най-важно - практикувайте, практикувайте, практикувайте. Както всяко добро умение, ще трябва да практикувате наблюдението на другите, за да го усвоите добре. Преди да се усетите, ще наблюдавате всичко, което се случва около вас, без изобщо да го осъзнавате!

Заключение
"Десетте правила" на Джо Наваро са полезно напомняне за някои от основните принципи на това как най-добре да наблюдаваме и разкодираме невербалната комуникация. Разбирането на тънкостите на езика на тялото и невербалната комуникация може да отнеме много години обучение. Джо Наваро е прекарал цял живот в усъвършенстване на уменията си, но често напомня на учениците си за важността на основите, включително тези десет ключови правила. Учениците в неговата " Академия за езика на тялото на Джо Наваро" практикуват тези правила по време на цялата програма. За всеки, който се интересува от изучаването на езика на тялото, тези прости насоки могат да помогнат да се разбере светът на невербалната комуникация и да се ориентира в това, което е важно. За повече информация посетете "jnbodylangagueacademy", където можете да научите повече за програмите за езика на тялото.

 

Ако и вие искате да се усъвършенствате в разчитането на езика на тялото, разгледайте нашите уъркшопи и обучения или се свържете директно с нас на телефон 0883707031, както и да ни пишете на имейл info@eiacademy.bg за повече информация.

 

Източник: https://jnbodylanguageacademy.com

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.