20 улики за токсичните шефове: Търсете фините улики, които крият проблеми! От Джо Наваро, Публикувано на 16 ноември 2014 г. в "Psychology Today" 

Постоянно чуваме за токсични шефове, но как да разберем кога един шеф е "токсичен"? “Токсичен“ е, разбира се, недостатъчно ясно. Токсични ли са шефовете когато се разярят и крещят, или само когато нарушат закона? Или дали са токсични когато са аморални или неетични? Токсични ли са, ако са добри един ден и гадни другия, или просто когато ви накарат да се чувствате некомфортно, изнервено или зле? Това са основателни въпроси, защото тези индивиди са лесни за разпознаване, когато тяхното поведение е възмутително; но може би в по-малка степен, когато поведението им е по-незабележимо.

Съществуват поведения и отношения, които другите могат да проявят, и които с течение на времето могат да имат емоционален, психологически и дори физически ефект върху нас. Тези ефекти могат да включват болест, намалена продуктивност или отсъствия от работа, всички те могат да имат финансови последици. Извод: ако имате токсичен шеф, вие ще сте жертвата –  вие щe платите ценатe, дори и да е “само” на емоционално нив. Уви, когато хората потъпкват емоциите ни, това може да се отрази на здравето ни, на психическото ни благосъстояние и на портфейлите ни. Тревожността, депресията или пристъпите на паника, предизвикани от токсичен шеф, може да струва хиляди левове годишно под формата на пропуснати заплати или медицински разходи - това не е никак малко.

Така че, независимо дали сте стажант или дългогодишен служител, добре е да преценявате хората около себе си, но най-вече тези, за които работите. В момента, в който термини като "кретен", "бездушен", "безчувствен", "арогантен", "неприятен", "снизходителен", "гаден" или "тиранин" влязат в речника ви, когато се отнасят за някой шеф, нещо не е наред. Но дори и тези термини са твърде общи.

Списъкът* по-долу може да ви помогне да разпознаете често пренебрегвани поведения, характерни за хора с недостатъци в характера и са потенциално токсични. Колкото повече демонстрират от тези поведения, толкова по-голяма е вероятността с течение на времето да ви се отразят зле. Прочетете внимателно всяка точка и отбележете, ако сте се сблъсквали с тези поведения поне веднъж:

1. Изисква прекомерно възхищение от вас или от другите и често се хвали с постиженията си.
2. Държи се арогантно и надменно с вас или с другите.
3. Изисква безпрекословно подчинение от вас или от подчинените си.
4. Има чувство за упълномощение - очаква специално отношение за всичко по всяко време.
5. Чувства се упълномощен или овластен да нарушава правилата или процедурите, да заобикаля правилата за безопасност или да нарушава законите.
6. Свръхчувствителен е към начина, по който го виждат или възприемат другите, и изглежда, че винаги подготвя представление, за да си осигури присъствие в центъра на вниманието.
7. Пренебрегва вашите нужди или тези на другите, включително биологични, физически, емоционални или финансови.
8. Държи се така, сякаш вие или другите сте предмети, които могат да бъдат използвани, манипулирани или експлоатирани за лична изгода.
9. Изглежда, че не изслушва добре вашите нужди или нуждите на другите. Комуникацията обикновено е еднопосочна под формата на нареждания.
10. Когато критикува другите, е склонен да избухне не само с гняв, но и с ярост.
11. Понякога се държи властно, без да иска да знае какво мислите или желаете вие или другите.
12. Повърхностно е очарователен и прави добро първо впечатление, но не след дълго виждате недостатъците на личността и характера му.
13. Отнася се с пренебрежение към вас или към другите или публично обезценява вас или другите като непълноценни или недостатъчни.
14. Изглежда, че е силно зависим от почитта и обожанието на вас и другите и често търси комплименти.
15. Непрекъснато преценява кой представлява заплаха или ще го накара да изглежда зле.
16. В разговорите преобладава думата "Аз". Този човек не си дава сметка за честотата на самоназоваването, което използва.
17. Не проявява никакъв или почти никакъв интерес към вас или към другите, към историята на живота ви, към миналото ви или към постиженията ви.
18. Изглежда, че не се чувства виновен за грешки или простъпки и не се извинява за действията си.
19. Загрижен е за успеха или властта до степен да се отчуждава от другите.
20. Стреми се да бъде в центъра на вниманието по време на срещи и не се колебае да покаже, че е най-умният човек в стаята.

Както е отбелязано в "Опасни личности", има много поведения, за които можем да следим, за да ни помогнат да се справим с потенциално опасни хора. Това е само частичен списък* за идентифициране на по-незабележими поведения, които с течение на времето ще ви смажат и потенциално ще повлияят на благосъстоянието ви. Ако работите с такъв човек (15 или повече отбелязани точки), независимо дали по необходимост или по избор, може да платите висока цена, защото никога няма да бъдете истински оценени или признати - или още по-лошо, може да бъдете изложени на емоционален, физически, психологически или дори финансов риск.

Първата стъпка в защитата на себе си и на близките ни е информираността. Като потвърдим това, което забелязваме и чувстваме, можем да използваме ефективни стратегии за справяне с тези хора, за да се предпазим от вреда. В края на краищата "нямаме социално задължение да бъдем жертва" на тях или на когото и да било друг - никога!

 

*Представеният по-горе списък и последният цитат са взети от "Опасни личности" (Rodale). За допълнителна информация относно нарцисистите вижте "12 неща, които нарцисистите мислят" в сайтът "Psychology Today".

Джо Наваро е 25-годишен ветеран от ФБР и е автор на "Какво казва всяко тяло", както и на "По-силно от думите". За допълнителна информация и безплатна библиография се свържете с него чрез Psychology Today: http://www.psychologytoday.com/blog/spycatcher или на www.jnforensics.com - Джо може да бъде намерен в Twitter: @navarrotells или във Facebook. Последната му книга "Опасни личности" (Rodale) е достъпна в Amazon. Тази статия е редактирана със съдействието на Трийт Хилари Наваро и Тони Сиара Пойнтър. Copyright © 2014 Джо Наваро

 

 

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.