Какво е емоционална интелигентност?

ЕМОЦИОНАЛНАТА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ е дефинирана от Питър Саловей и Джон Майер като „способността да се наблюдават емоциите на собствените и на другите хора, да се прави разлика между различните емоции и да се маркира по подходящ начин и да се използва емоционална информация за насочване на мисленето и поведението.

 

 

Защо учените са на мнение, че коефициента на емоционална интелигентност (EQ) е по-важен от коефициента на интелигентност (IQ) и е предопределящ успеха?

  • защото e очевидно, че някои хора с висок коефициент на интелигентност и много високи нива на образование - не се справят с управлението на живота си, с връзките си с други хора или дори със запазване на работа си .
  • също така е очевидно, че други хора, които не са имали високи оценки в училище и не са с висок коефициент на интелигентност, се справят изключително добре с управлението на живота си и стават успешни.

Оказва се, че Емоционалната интелигентност (ЕИ) е ключът към успеха в личния и професионалния живот.

 

ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ЕМОЦИИТЕ И ЕМОЦИОНАЛНАТА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

Емоциите са основния компонент на емоционалната интелигентност и се отнася до това да бъдеш наясно със себе си и всички емоции. Разбирането на ролята, която емоциите играят в живота и работата ни, както негативните, така и позитивните е от основно значение за разбирането ни за емоционалната интелигентност и защо е важна във всеки аспект от живота ни.

 

ЕМОЦИОНАЛНАТА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ Е УМЕНИЕТО, С КОЕТО ВЪЗПРИЕМАТЕ, ИЗРАЗЯВАТЕ, ИЗПОЛЗВАТЕ И УПРАВЛЯВАТЕ СОБСТВЕНИТЕ СИ И ЕМОЦИИТЕ НА ДРУГИТЕ.

Емоционалната интелигентност е всичко свързано с емоциите. Разпознаването на емоциите, изразяването на емоциите, разбирането на емоциите, разсъжденията с емоциите и управлението на емоциите са някои от основните компоненти на емоционалната интелигентност.

 

 

ОЦЕНЕТЕ ВАШАТА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ СЕГА

Искате да направите MSCEIT за да измерите емоционалната си интелигентност? Това е мярката за златен стандарт! За да научите как да направите теста Mayer-Salovey-Caruso-Emotional-Intelligence-Test и да получите обратна информация за резултатите от нашия управител, експерт по емоционална интелигентност - Десислава Дамянова, свържете се с нас.

РАЗВИЙТЕ СВОЯТА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ СЕГА

Предлагаме много уъркшопи, които да ви помогнат. Проверете програмата ни за предстоящи уъркшопи за емоционална интелигентност или за повече подробности, свържете се с АЕИ на 0883 70 70 31 или ни пишете info@eiacademy.bg

 

Развийте емоционалната си интелигентност!  

Сбъднете мечтите си, като подобрите личните и работните си отношения сега!

 

@ АКАДЕМИЯ ЗА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.