Потиснати емоции и заблуда: Откриването на микроизражения

Потиснати емоции срещу истинност

Не беше моя идея да разбера как емоциите могат да бъдат полезни при оценяването на истинността. Въпросът възникна преди близо четиридесет години, когато за първи път преподавах клас на психиатрични стажанти в моя университет.

Докато бяха развълнувани да чуят за моето изследване, което предполага, че емоционалните изрази са универсални, това, което всъщност искаха, беше насока за критично решение, пред което бяха изправени в болницата: Когато пациент, който е бил приет с остра депресия, поиска разрешение да се прибере вкъщи за един ден, твърдейки, че се чувства много по-добре и вече не мисли за самоубийство, как биха могли да разберат дали пациентът казва истината? Може ли пациентът да лъже, за да се освободи от надзора на болницата, за да отнеме живота си? Случвало се е. Ако пациентът казва истината и наистина се чувства по-добре, прекарването на един ден вкъщи би била важна стъпка по пътя към нормалния живот.

Нямах представа какви отговори ще намеря. Ще има ли някакъв знак в микроизраженията на лицето или жестовете, показващи, че една емоция е измислена, а не истинска? Може ли някой друг освен обучен актьор доброволно да създаде изражение, който изглежда истински, когато не е? Способни ли са хората умишлено да потискат показването на някакви признаци на истинските си чувства, особено когато тези емоции се усещат много интензивно? Има ли някакъв начин да видите истинската емоция под фалшива маска?

 

Велико откритие за емоционалните изражения

Започнах с подробно изучаване на един от филмите в моята библиотека с филми (това беше преди появата на видеото, когато звуковият филм беше единственият носител за запис на изражения и жестове). През предходната година снимах интервюта на психиатрични пациенти, на техния прием за първи път в болницата, след това отново, когато персоналът смяташе, че са се подобрили значително, и последно седмица преди пациентите да бъдат изписани. Персоналът ми беше казал, че една от пациентите е признала, че е лъгала по време на интервюто си в средата на хоспитализацията: Твърдяла е, че вече не е в депресия и е поискала да я пуснат за уикенд. Няколко дни преди планираното й излизане тя призна, че възнамерява да отнеме живота си, когато напусне болницата. За късмет имах филм на интервюто, в което тя беше излъгала.

Мери (не е истинското й име) беше четиридесетгодишна жена, която е направила три почти успешни опита за самоубийство, преди да бъде хоспитализирана. Първият път, когато гледах филма в средата на хоспитализацията, не видях доказателства, че тя лъже за емоциите си; тя се усмихваше много, говореше оптимистично и изглеждаше весела. Щях да й повярвам; лекарят също.

За това аз и моят съ-изследовател, Уоли Фризъ създадохме сложен проектор с многоскоростно движение, за да разгледаме всяко едно от нейните изражения на лицето и жестове, кадър по кадър, в много бавен каданс, както и по-бързо. Отне ни повече от сто часа, за да преминем през дванадесетминутния филм, но си заслужаваше.

В един момент от интервюто лекарят попита Мери за плановете й за бъдещето. След кратка пауза, преди да отговорим на въпроса, видяхме как по лицето на Мери проблясва силна мъка. Това бяха само два кадъра от двадесет и четири - 1/12 от секундата - бързо покрити с усмивка. Гледахме го отново и отново; нямаше съмнение за това, което разкри. На спрения кадър истинската й емоция беше изключително ясна, след това умишлено прикрита. След като открихме какво да търсим, преглеждайки кадрите на забавен каданс, открихме още два много бързи израза на мъка във филма.

Фризън и аз нарекохме тези много бързи движения на лицето с продължителност от 1/25 до ⅕ от секундата микроизражения и отбелязахме, че те произвеждат невербални изтичания относно истинските чувства на човек. По-късно научих, че психолозите Ърнест Агард и Кенет Айзъкс са открили микроизражения три години преди нас, но са предположили, че те не се виждат в реално време и са признаци на потиснати емоции, а не умишлено прикрити емоции. Установихме, че е възможно да се видят микроизражения без забавено движение, ако знаете какво да търсите; все още не знаехме колко лесно би било да научим хората как да ги забелязват.

 

Източник: http://www.paulekman.com

Извадка от "Разкритите емоции", стр. 213-215

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.