ИНДИВИДУАЛНИ СЕСИИ С ДЕСИСЛАВА ДАМЯНОВА ЩЕ СЕ ЗАПИСВАТ ОТНОВО ПРЕЗ МЕСЕЦ ОКТОМВРИ

Любопитният случай на Финиъс Гейдж

Чували ли сте любопитната история за Финиъс Гейдж? Той е бил първият човек, който предоставя доказателства, че увреждането на мозъка може да повлияе на нашето поведение и личност.

Финиъс Гейдж (Phineas Gage) през 1848 г. е бригадир на железопътна строителна компания във Вермонт. Гейдж преживява ужасен инцидент (1848 г.), когато железен прът, който той е използвал, за да компресира динамит в скала, е излетял обратно. Прътът е влезнал точно под лявото му око, продължава през челния му лоб и излиза през горната част на черепа му.

Гейдж направи чудодейно възстановяване от инцидента с много малък ефект върху психическото и физическото му здраве. Поведението му обаче се промени драстично. Той стана груб, безотговорен и безразсъден, приятелите му отбелязаха, че той „вече не е Гейдж“.

Увреждането на връзките между фронталната кора и лимбичната система е в съответствие с такова поведение, тъй като сега е известно, че тези пътища участват в регулирането на нашите емоции.

Финиъс Гейдж често се нарича един от най-известните пациенти в неврологията. Претърпял е травматична мозъчна травма, когато един железен прът е прокаран през целия му череп, унищожавайки голяма част от предния му лоб. Gage по чудо оцелява след инцидента, но е толкова променен, че много от приятелите му го описват като напълно различен човек.

 

Авария на Финиъс Гейдж

На 13 септември 1848 г. тогавашният 25-годишен Гейдж работи като бригадир на екипаж, който подготвя железопътно легло близо до Кавендиш, Върмонт. Той е използвал желязна лента за набиване, за да опакова взривния прах в дупка. За съжаление, прахът е взривил, изпращайки 43 инча дълъг и 1.25-инчов диаметър пръчка, която прониква в лявата буза на Гейдж, разкъса мозъка му и излиза от черепа му, преди да се приземи на 80 фута.

Гейдж не само е оцелял при първоначалното нараняване, но е успял да говори и да отиде до близката количка, за да може да бъде закаран в града, за да бъде видян от лекар. Д-р Едуард Х. Уилямс, първият лекар, който отговори по-късно, описа какво е намерил:

- За първи път забелязах раната върху главата, преди да изляза от каретата си, когато пулсациите на мозъка са много различни. Докато проучвах тази рана е съобщавал за начина, по който е бил ранен на присъстващите. По онова време не вярвах на изявлението на г-н Gage, но си помислих, че е измамен, но г-н Gage твърди, че барът е минал през главата му.

Г-н G. стана и повърна; усилието на повръщане изтръгна около половин чаша чай от мозъка, който падна на пода.

Скоро след това д-р Джон Мартин Харлоу пое случая. Именно чрез наблюденията на Харлоу за нараняването и по-късните му описания на психичните промени на Gage се предоставя голяма част от основната информация, която сега знаем за случая. Харлоу описва първоначалните последствия от инцидента като "буквално една кръв".

По-късно в публикувано описание на случая Харлоу пише, че по-късно същата вечер Гейдж все още е в съзнание и е успял да разкаже имената на колегите си. Гейдж дори предположи, че не желае да вижда приятелите си, тъй като той ще се върне на работа в „ден или два“.

След развитие на инфекция, Gage прекарва от 23 септември до 3 октомври в полукоматозно състояние. На 7 октомври той излиза от леглото си и до 11 октомври неговото интелектуално функциониране започва да се подобрява. Харлоу забеляза, че Гейдж знае колко време е минало от инцидента и си спомня ясно как се е случило произшествието, но е имал трудности да прецени размера и сумата на парите. В рамките на месец Гейдж дори излизаше от къщата на улицата.

 

Последиците

През следващите месеци Гейдж се върна в дома на родителите си в Ню Хемпшир, за да се възстанови. Когато на следващата година Харлоу отново видя Gage, лекарят отбеляза, че докато Gage е загубил зрението в окото си и е останал с очевидни белези от инцидента, той е бил в добро физическо здраве и се е възстановил.

Популярните доклади на Gage често го описват като трудолюбив, приятен човек преди инцидента. След инцидента тези доклади го описват като променен човек, което предполага, че травмата го е превърнала в ужасен, агресивен пияница, който не е могъл да задържи работа.

Харлоу представи първия отчет за промените в поведението на Gage след инцидента:

"Преди да се нарани, макар и необучен в училищата, той притежаваше добре балансиран ум и с мнение от онези, които го познаваха като хитър, интелигентен бизнесмен, много енергичен и упорит в изпълнението на всичките си планове за работа. Имайки предвид, че умът му е радикално променен, толкова решително, че неговите приятели и познати са казали, че той вече не е „Гейдж“.

Тъй като има малко преки доказателства за точния размер на нараняванията на Гейдж, с изключение на доклада на Харлоу, трудно е да се знае точно колко силно е бил увреден мозъкът му. Сметките на Харлоу предполагат, че нараняването е довело до загуба на социално потискане, което е накарало Гейдж да се държи по начини, които се смятат за неподходящи.

 

Колко тежко е увреждането на мозъка на Финиъс Гейдж?

В проучване от 1994 г. изследователите са използвали техники за невроизобразяване, за да реконструират черепа на Gage и да определят точното разположение на увреждането. Техните констатации показват, че той е получил наранявания както на левия, така и на десния префронтален кортекс, което би довело до проблеми с емоционалната обработка и рационалното вземане на решения.

Друго проучване, проведено през 2004 г., което включва използване на триизмерна, компютърно подпомагана реконструкция, за да се анализира степента на увреждане на Gage, установи, че ефектите са били ограничени до лявата челна част.

През 2012 г. нови проучвания сочат, че желязната пръчка унищожава приблизително 11% от бялото вещество в предния дял на Gage и 4% от мозъчната му кора.

 

Влияние на Гейдж върху психологията

Случаят на Gage има огромно влияние върху ранната неврология. Конкретните промени, наблюдавани в поведението му, показват появяващи се теории за локализацията на мозъчната функция или идеята, че някои функции са свързани със специфични области на мозъка.

Днес учените по-добре разбират ролята, която фронталната кора трябва да играе във важни функции от по-висок порядък, като разсъждение, език и социално познание. В онези години, докато неврологията е в начален стадий, необикновената история на Gage служи като един от първите източници на доказателства, че фронталният дял е участвал в личността.

 

Какво се случи с Финиъс Гейдж?

След инцидента Gage не успя да се върне към предишната си работа. Според Харлоу, Гейдж е прекарал известно време, пътувайки през Нова Англия и Европа с трамбованото си желязо, за да печели пари, за което се предполага, че дори се появява в Американския музей в Ню Йорк.

Работил за кратко в конюшнята в Ню Хемпшир и след това прекарал седем години като шофьор на корабоплаването в Чили. В крайна сметка той се премества в Сан Франциско, за да живее с майка си, тъй като здравето му се влошава. След като преживял серия от епилептични припадъци, Гейдж починал на 20 май 1860 г., почти 13 години след инцидента си.

Седем години по-късно тялото на Gage беше ексхумирано, а черепът и пръчката за трамбоване бяха отнесени до д-р Харлоу. Днес и двете могат да се видят в Медицинския факултет на Харвардския университет.

Ако искате да се научите как да четете емоционалните изражения и скритите чувства на хората, посетете обучение на Десислава Дамянова, която e сертифициран експерт от Paul Ekman International да провежда обучения и предава знанията на д-р Пол Екман.

Източник: Paul Ekman International

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си