ИНДИВИДУАЛНИ СЕСИИ С ДЕСИСЛАВА ДАМЯНОВА ЩЕ СЕ ЗАПИСВАТ ОТНОВО ПРЕЗ МЕСЕЦ ОКТОМВРИ

10 Типа емоционално насилствени хора

През 2002 г. Ланди Банкрофт пише една от най-задълбочените книги, разглеждали някога манталитета на психологически и емоционални насилници. Неговата работа е подкрепена с клинични доказателства и изследвания. В книгата той определя различни типове емоционално насилствени хора.

Теорията на Банкрофт представлява подробна разбивка на това, което стои зад всеки тип емоционално насилствено или агресивно поведение. Авторът излага спецификата на поведението, когато агресорите малтретират жертвите си, представяйки информацията за това, което той смята за основа на злоупотребата - сякаш е вътрешен диалог на различните видове емоционално насилствени хора.

Забележка: Ние използваме местоимения за пол като удобство. Наясно сме, че насилниците и жертвите са както жени, така и мъже.

Искане без даване
Емоционалният насилник вярва, че партньорът му е там, за да му угоди. Нейната роля е да се грижи за неговите нужди. Тя обаче няма право да иска нищо от него. Тя просто трябва да бъде доволна и примирена от всичко, което той предлага. Той вярва, че тя няма право на оплакване, защото насилникът се смята за мил и щедър.
По-голямата част от разговорите му се въртят около неговите нужди и нейните задължения. Той обаче побеснява, ако тя изисква нещо от него, дори ако това е негова отговорност. Ако се чувства нещастен, той я обвинява за това. Той може да изглежда по-малко контролиращ от други емоционално насилствени типове, ако неговите нужди са удовлетворени.

Господин Перфектен
Вярва, че е възхитителен човек. Той се гордее със своите способности, интелигентност и постижения. Г-н Перфектен винаги знае точно какво да прави, включително кое е най-доброто за партньора му. Затова той няма нужда да изслушва или обмисля нейното мнение. Това е особено вярно, когато нейното мнение се различава от неговото.
Г-н Перфектен вярва, че всякакви разногласия са отражение на неспособността на човека до него. Той го използва като начин да я малтретира, макар че начинът му на изразяване е уважителен. Г-н Перфектен вярва, че ако жертвата просто приеме, че той е прав, връзката ще работи по-добре. Причината е, че той наистина смята, че знае по-добре от нея кое е по-подходящо във всяка сфера.
Когато говори за нея, той го прави със снизходителен тон. Ако тя не чувства, че той я превъзхожда, насилникът ще й се подиграва, обижда и ще дискредитира мислите ѝ. Това я прави по-уязвима на контрол. Може да се каже, че той е специализиран в нейните слабости и няма проблем да говори за тях пред други хора.

Експерт по подлудяването ѝ
Този тип агресор е убеден, че партньорът му е този, който причинява всичките им проблеми в отношенията. Той действа въз основа на тези вярвания. Този тип хора с емоционално насилие са способни да злоупотребяват, без дори да променят тона на гласа си. Той е саркастичен и омаловажаващ, казва неща като: „Ти си луда. Правиш от нищо нещо." Насилникът използва уж спокойното си поведение, за да оправдае всякакъв вид жестокост.
Тактиката му може да бъде трудна за идентифициране. Тя често остава незабелязана за случаен наблюдател. Той дори може да накара децата си да мислят, че майка им се бунтува без причина. Но това са изчислени, безупречни маневри.

Дресьорът
Този тип насилник трябва да контролира всички движения на партньора си. Той вярва, че знае точно как тя трябва да прави нещата и е убеден, че тя не заслужава да има някого или нещо в живота си освен него.
Той я наблюдава и я ограничава, така че тя да не може да бъде независима или да развива собствени ресурси. Той поема контрол над живота й до крайност.
Освен това е изключително ревнив. Неговата ревност води до това той да я обвинява в изневяра. Този тип емоционални насилници в крайна сметка физически насилват партньорите си. Ефектът от тази злоупотреба е подобен на този при изнасилването. Това травмира жертвите и ги затруднява да напуснат застрашаващата ги ситуация.

Чувствителният мъж
Този тип мъж вярва, че е против сексизма. Като такъв той е убеден, че някога може да бъде насилник. Чувствителният господин смята, че жените трябва да са му благодарни, защото той не е като другите мъже. Той обича да говори за чувства и се държи сякаш е на женската страна. В резултат на това е лесно за него да мисли, че ако половинката му се чувства насилена, това е по нейна вина.
Той я контролира, защото знае за детските й проблеми. Той вярва, че може да анализира нейните психически и емоционални реакции и да бъде в главата й (независимо дали тя иска или не.) Нищо не е по-важно от това, което той чувства. Той настоява тя да се грижи за него, но не смята, че чувствата на партньора са важни.
Той лесно се наранява и е много трудно да се поправи щетата. Въпреки това, ако любимата му твърди, че чувствата й са наранени, той настоява тя просто да преодолее това усещане и то бързо.

Плейбоят
Жените са на Земята, за да задоволят сексуално мъжете и особено него. Той обаче вярва, че момичетата, които искат секс, са „лесни“, а дамите, които не го правят, са „безочливи“.
Той се чувства красив, секси и неустоим. Плейбойът вярва, че няма смисъл да се противопоставя на изкушението, защото понякога жените го съблазняват и той не може да направи нищо по въпроса.
Той не приема отношенията си сериозно, защото не иска никакви ограничения на свободата си. Неговата изневяра е хронична. Ако половинката му разбере, че той изневерява и се изправи срещу него, емоционалното малтретиране може да ескалира до физическа агресия.
Жените никога не се карат с него. Вместо това те се бият помежду си заради него. Това е така, защото той знае как да ги накара да се чувстват специални. Те са ревнивите; те са тези, които не могат да приемат, че връзката е приключила. Всъщност те дори биха могли да си помислят, че другите жени са го насилвали.

Рамбо
Рамбо смята, че бягството от насилие или проявата на страх или срам е равносилно на хомосексуалност или женственост. За него, както гей хората, така и жените се намират в по-ниска категория. Следователно, силата и насилието превъзхождат.
Той казва, че жените съществуват, за да служат на мъжете и да бъдат защитавани от тях. Той има преувеличена представа за това какво означава да си мъж. Този насилник може да повярва, че „не е мъжествено да удряш жени, освен ако те го заслужават“. Това е така, защото той вярва, че жените са собственост, като трофей.
Този тип мъж е агресивен с всички. Има много малко търпение за слабост, крехкост или нерешителност. Освен това се чувства добре, когато сплашва другите. Възможно е да има криминално минало (насилие, сплашващо поведение, кражба, нарушения на движението...). Някои от тях са психопати или социопати.

Жертвата
Жертвата чувства, че животът е бил труден и несправедлив към него. Жените, с които е бил, просто го нараняват, заедно с всички останали. Следователно той не носи отговорност за своите действия. Всички грешки, които той прави в живота, са пряка или косвена последица от малтретирането, което е преживял.
Той изгражда връзки, като убеждава партньорката си, че тя ще бъде тази, която най-накрая ще го прави щастлив. Ако половинката му го разпитва или го обвинява в насилие, той има готова обосновка за действията си.
Жертвата ще я обвини, че е на страната на онези, които са били жестоки с него. Той смята, че жените, които се оплакват от насилие, са против мъжете. Не само това, но насилникът вярва, че мъжете са жертви на жени.

Терористът
Този тип смята, че всички жени са зли. Той вярва, че единственият начин да ги накараме да се държат по подходящ начин е да бъдат тероризирани. Като цяло не вярва, че жените могат да вземат независими решения.
Тя няма право да го напусне или да го предизвика. Това е така, защото той вярва, че нейният живот е негов. Терористът кара любимата си да се страхува, за да може след това да я „спаси“. Той ще направи всичко възможно, за да изплаши половинката си. Той дори може да замеси децата.
Този тип мъже изглеждат като садисти. Те обичат да причиняват болка и да бъдат жестоки. Възможно е някой да ги е малтретирал като малки и да са научили същите когнитивни и емоционални поведенчески модели.

Психичен елемент или зависим
Всичко, което прави, е резултат от психологически проблеми или пристрастяване. Ако половинката му говори за злоупотребата му, тя просто е подла. Тя е неразумен човек, който не разбира проблемите му.
Ако го предизвика, той може да претърпи рецидив и тя ще носи отговорност. Той може да потърси лечение на заболяването си, въпреки че това не означава край на насилието. Рискът от насилие е висок, защото той не се чувства отговорен спрямо приема на лекарствата си.

 

Източник: www.mila.bg

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си