ИНДИВИДУАЛНИ СЕСИИ С ДЕСИСЛАВА ДАМЯНОВА ЩЕ СЕ ЗАПИСВАТ ОТНОВО ПРЕЗ МЕСЕЦ ОКТОМВРИ

Емоционално самоосъзнаване

Емоционалната интелигентност може да бъде разделена на няколко различни групи умения.
Всеки модел на емоционална интелигентност определя самоосъзнаването като ключов набор от умения. Колко си добър в разпознаването на начина, по който се чувстваш, във всеки момент на работа?
Емоционалното самоосъзнаване е фундаментално за няколко аспекта на Вашата емоционална интелигентност и са необходими умения за него по много причини.

 

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЕМОЦИОНАЛНО САМООСЪЗНАВАНЕ 

Най-важното е умението да възприемаш и разбираш собствените си емоции. Има много аспекти в това. Например, може да означава:

 • Да можете да знаете как се чувствате. Скоростта, с която можете да направите това, е важна. Знаете ли как се чувствате във всеки един момент или само в размисъл в края на деня, или няколко седмици по-късно, когато избухнете в гняв и осъзнаете колко раздразнени или стресирани сте били седмици по-рано? Колкото по-бързо можете да осъзнаете емоциите си, толкова по-високо ниво на емоционална интелигентност ще имате в това измерение.
 • Да можете да разпознавате колебанията в емоциите си и когато се преминават от една емоция в друга.
 • Да бъдете в състояние точно да определите каква емоция чувствате и дали имате една емоция или комплекс от емоции. Емоциите често се случват заедно: например, може да се чувствате развълнувани и уплашени в същото време, или болката може да е в основата на вашия гняв.
 • Да можете да идентифицирате силата на емоциите си.
 • Да можете да разберете емоциите, които ръководят поведението, мисленето или паметта Ви.
 • Да осъзнавате емоциите зад това, което казвате, и как се свързвате и комуникирате с хората. Само гласът Ви може да се промени по много фини начини с различни емоции, хората чуват промяната дори когато думите остават същите.
 • Да сте наясно с емоциите, които Ви водят, за да избегнете неприятна ситуация.
 • Да можете да разпознавате моделите и навиците във Вашите емоционални отговори и реакции.
 • Разбиране какво предизвиква определени емоции във Вас.
 • Разбиране на причините за някои от Вашите емоции. Някои емоции възникват заради нашето минало, а не винаги поради настоящата ситуация.

 

ПРИМЕРИ ЗА ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЕИ: ЗАЩО МЕНИДЖЪРЪТ СТРАДА ОТ ЛИПСА НА АВТОРИТЕТ

Да имаш високо ниво на емоционална интелигентност в емоционалното самоосъзнаване, изисква сложно осъзнаване и комплексен набор от умения. Ние не винаги го имаме! Има много мениджъри, които едва разпознават емоциите си, дори когато други хора могат да забележат промени в телата им, изражението на лицето и поведението им. Това оказва отрицателно въздействие върху техния авторитет на работното място, тъй като те не осъзнават как се сблъскват с другите, или какви невербални сигнали  подават. Служителите не намират за лесно да разберат техните емоционални причинители на поведението им и имат лоша референтна точка, от която да разберат емоциите на другите. Това ограничава уменията им, когато водят преговори с други хора или влиянието им върху други например.


НАЧИНИ ЗА РАЗВИВАНЕ НА ЕМОЦИОНАЛНОТО САМООСЪЗНАВАНЕ НА РАБОТНОТО МЯСТО
Има много стъпки, които могат да бъдат включени. Препоръчваме Ви да започнете като си зададете тези пет въпроса всеки ден поне за една седмица.

 1. До колко сте наясно с Вашите емоции днес?
 2. Кои емоции смятате за лесни за разпознаване в себе си?
 3. Кои емоции сте пропуснали в себе си?
 4. В какви ситуации намирате за лесно да разберете как се чувствате?
 5. В какви ситуации ви е трудно да разберете как се чувствате?

Емоционалното самоосъзнаване е съществено умение за емоционална интелигентност на работното място, независимо дали сте председател на борда, изпълнителен директор или рецепционист. Развийте Вашето, сега!

 

ОЦЕНЕТЕ ВАШАТА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ СЕГА

Искате да направите MSCEIT за да измерите емоционалната си интелигентност? Това е мярката за златен стандарт! За да научите как да направите теста Mayer-Salovey-Caruso-Emotional-Intelligence-Test и да получите обратна информация за резултатите от нашия управител, експерт по емоционална интелигентност - Десислава Дамянова, свържете се с нас.

РАЗВИЙТЕ СВОЯТА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ СЕГА

Предлагаме много уъркшопи, които да ви помогнат. Проверете програмата ни за предстоящи уъркшопи за емоционална интелигентност или за повече подробности, свържете се с АЕИ на 0883 70 70 31 или ни пишете info@eiacademy.bg

Развийте емоционалната си интелигентност сега и водете по-щастлив, по-продуктивен живот и подобрявайте работните си отношения, независимо дали сте с колеги, собственици или клиенти.

 

@ АКАДЕМИЯ ЗА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си