В подсъзнанието ни са записани десетки негативни програми. Как да ги изтрием?

Повечето от негативните програми възникват в детството. Тъй като детето е отворено към света, доверява се на родителите си и се опитва да „бъде добричко.“ Но и в съзнателните години е напълно възможно да се „хване“ такава програма, ако човек все още не се е превърнал в устойчива личност.

Негативните програми – това са автоматични действия, които се изработват в резултат на излагането на човек на негативни нагласи или възникват поради силен натиск отвън и желанието му да угоди на някой.

Такива програми възникват и от страх. Така или иначе, тези програми възникват и стават устойчиви, когато човек не е в състояние да бъде себе си.

Обхватът на негативните програми е толкова широк, че  обхваща всички области на живота:

Самочувствие („Не мога нищо, винаги развалям всичко, не може да ми се има доверие“).

Финансовата сфера („Аз нямам пари за това; парите са зло и заплаха за сигурността ми“).

Социалната сфера („Трябва да бъда като всички; така е прието; това е неприлично, какво ще кажат хората“).

Покорност пред съдбата („Животът е несправедлив, аз съм длъжен да направя това; нямам избор; такива са обстоятелства“).

Ниска самооценка („Нямам никакви шансове; аз не заслужавам това; нищо не се дава просто така; аз не съм достоен за това“).

Емоционалната сфера („Любовта трябва да се заслужи“).

Повечето от негативните програми възникват в детството. Тъй като детето е отворено към света, доверява се на родителите си и се опитва да „бъде добричко.“ Но и в съзнателните години е напълно възможно да се „хване“ такава програма, ако човек все още не се е превърнал в устойчива личност.

Негативната програма се записва на подсъзнателно ниво, и след това оказва влияние в продължение на целия живот на човека. Тя обикновено се проявява като един или друг проблем.

Затова първото нещо, което трябва да направите – това е да се научите навреме да улавяте отрицателните си мисли и да работите върху тях така, че те да не се запишат като програма.

А със съществуващите програми трябва да се работи усилено по следващия алгоритъм.

Как да намерите отрицателните си програми

За тази цел има различни начини. Има двата метода, които са много лесни за употреба.

1. Анализ на проблемните области в живота.

Разгледайте тази сфера в живота си, в която постоянно имате проблеми и я анализирайте. Вашата задача е да разберете какво ви блокира да действате ефективно в тази посока.

За начало избирате инструмент – дневник, и си представяте, че в тази сфера имате всичко на най-високо ниво. Ако имате проблеми с парите, си представете, че имате много, дори изключително много пари. Ако имате житейски проблеми, представете си, че имате голямо весело и щастливо семейство с много деца и т.н. Което означава, че вие трябва да си представите всичко това в разширена хипертрофирана форма.

След това да вземете в ръце химикалката и започне да мислите какви проблеми ще имате, ако притежавате всичко това. Какви проблеми могат да възникнат с появата на богатството – завист, прекъсване на връзките с приятели; опасност за семейството и т.н. Ако такива страхове започнат да възникват един след друг, това означава, че вие вече сте започнали да идентифицирате негативните програми, които не ви позволяват да станете богат.

Записвайте всичко, което ви идва наум.

2. Анализ на обкръжението.

Тази задача е по-лесна, защото човек е склонен да анализира другите. Анализирайте роднините, кръга си от приятели и познати, и се опитайте да разберете, какви са техните стремежи, какви стереотипи имат. Запишете това също. Най-вероятно всичко това е присъщо и за вас. Защото според правилото „подобното привлича подобно“ ние общуваме с хора, които имат същите като нас възгледи за живота.

Как да изтрием негативните програми?

Вземете лист хартия А4. Разделете го с вертикална черта на две части. В горния ляв ъгъл запишете: „Негативни програми“, в десния – „Нови твърдения“.

Запишете в лявата страна всичко, което ви е дошло на ум по време на търсенето на негативни програми.

След това трябва да започнете да си припомняте, какво са ви внушавали родителите в детството, какво са ви казвали приятели и познати, от което ви е боляло.

Може би те са оценявали резултатите от вашата работа негативно (винаги разваляш всичко). Може би те са ви оценявали като некомпетентен и неумел. Може би това просто са били обидни прякори. Всичко това също се записва в лявата колона. Спомените могат да нахлуват не изведнъж. Поработете по тази част няколко дни. Постепенно това ще се издигне в паметта ви.

Когато почувствате, че спомените ви са се изчерпали, в дясната колона срещу всяка негативна установка напишете положително твърдение, противоположно на нейния смисъл ( „винаги разваляш всичко“ – „при мен всичко се получава идеално“, „некомпетентен и неумел“ – „Имам златни ръце и мога да направя всичко каквото си поискам „,“ ни риба, ни рак“-“ аз съм целеустремен човек и винаги постигам целите си“).

Всички твърдения се пишат в утвърдителна форма без частицата „не“.

След това внимателно скъсайте листа по вертикалната линия. Лявата част се изгаря, като си представяте в същото време, че заедно с хартията изгарят всички ваши негативни програми, от които са били породени тези утвърждения.

А с дясната част трябва да се поработи. Тези твърдения – това са вашите афирмации, които трябва се повтарят няколко пъти на ден в продължение на най-малко един месец. По този начин, на мястото на старите негативни програми ще можете да запишете нови, които ще ви вдъхновяват и насърчават в постиженията ви.

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.