Емоционалните промени при менопауза

По време на менопаузата в тялото на жената се случват изключително много хормонални промени, които неизбежно се отразяват на психическото състояние.

Около 70% от жените в менопауза изпитват по-висока тревожност и депресивност. Това има пряка връзка със симптомите на менопаузата:

 • промени в менструалния цикъл;
 • горещи вълни;
 • нощно изпотяване;
 • безсъние;
 • покачване на теглото;
 • променливо настроение;
 • болки в ставите;
 • умора;
 • промени в сексуалното желание.

Тези симптоми говорят, че тялото се опитва да се нагоди, към различните нива на хормоните в организма и влияят на настроението толкова силно,  че някой жени променят изцяло поведението си.

Истерични епизоди
Често в този период, принудени от обстоятелствата и негативните мисли, жените правят преоценка на живота си. Изведнъж стабилното семейство им се вижда изтъкано от навици и незаинтересованост. Децата им изглеждат невъзпитани и неблагодарни. Работата скучна и незадоволителна. Това е временно, но може да ги докара до истерия. Случва се да са толкова напрегнати, че да крещят докато им свършат силите. Повишената емоционална възбудимост е често срещана при дамите в менопауза.

Преувеличаване
Невротичността става очевидна. Поради постоянното стимулиране на психиката се натрупва нервно напрежение, което трябва да излезе. Изливането му често е придружено от мрънкане. Някакъв стимул се появява и бива последван от изброяване на всички проблеми от сходен  произход в последно време. Най-нищожна грешка се оказва голяма колкото цепелин, буря може да се разрази и в чаша вода. Важно е хората край дамата да знаят, че тя има нужда да изрази тези емоции, защото задържането им може да доведе до ескалиране на емоционалния проблем. Приемането и положителният отклик на подобен род скандали е изключително трудно, но е най-щадящият за психиката вариант.

Страх от изоставяне
Споменахме преоценката, мрънкането и викането. Сега е моментът, в който трябва да подчертаем, че в менопаузата жената, колкото и независима и силна да е, се нуждае от подкрепата на близките си. Подобна нужда е породена от страха от изоставяне, който се появява в нея. Свръхчувствителността и силната емоционалност се комбинират с плодовете от преоценката и водят жените до подсъзнателни страхове. Основата на тези страхове е доста солидна. До момента дамата е имала цели в живота (семейство, кариера, деца) и е имала сили, за да ги достигне, обикновено по време на менопаузата повечето от тях са постигнати (или са на път да бъдат),силите са изчерпани, чувствителността е повишена, а тялото ненадейно започва да се променя. Ами ако освен без цели, дамата се окаже и без подкрепата, получавана до сега, защото е загубила силите и красотата си?! - Подсъзнанието й нашепва, че е ненужна и неоценена. Ролята на близките е да я подкрепят и уверят в ценността й, за да може да се успокои.

Депресия
По време на менопауза вероятността от депресивни епизоди нараства поради факта, че дамите изпитват изключително много физически неудобства и хормонален дисбаланс.

Шансът за депресивни състояния се засилва при наличие на тези условия:

 • предходни депресивни епизоди;
 • повишени нива на стрес;
 • негативно отношение към живота;
 • понижена самооценка;
 • приемане на алкохол и упойващи вещества.

Важно е да не се бърка депресията с пониженото настроение при менопауза. Защото е нормално при промените в организма да се случват и емоционални спадове.

Ако негативните емоции продължават повече от две седмици и са изключително тежки, е разумно да се обърнем към специалист.

Изследванията доказват, че ранната менопауза и предизвиканата от хирургическо премахване на яйчниците такава, по-често водят до депресивни епизоди.

Всеки период на човешкия живот води със себе си някакви вътрешни конфликти. Справянето с тях прави личността по-цялостна и щастлива. Менопаузата е един от периодите, които са стресогенни за повечето жени, но е съвсем естествена част от живота, с която се налага да се справим. И дано след нея сме по-щастливи от преди!

 

Източник: https://psychology.framar.bg/

По статията работи: Станислава Тонева
Снимка: haushaltstipps.net

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.