СОЦИАЛНО И ЕМОЦИОНАЛНО РАЗВИТИЕ НА 16-ГОДИШНИТЕ ТИЙНЕЙДЖЪРИ

На 16 години тийнейджърите обикновено започват да се чувстват по-удобно в собствената си кожа. Те започват да откриват кои са и какво могат да постигнат.

Едно от най-големите притеснения на много родители е, че повечето 16-годишни са убедени, че знаят всичко. Те отказват да се вслушват в съвети и напътствия и изобщо не чуват конструктивните забележки на по-възрастните. Следователно много от 16-годишните са груби със своите родители. Те могат да бъдат учтиви и дисциплинирани в училище, да се държат добре в обществото, но въпреки това да се бунтуват срещу всякакви правила, задължения или задачи, свързани с дома и семейството.

На 16 години името на филма все още е "Борба за независимост" 
На тази възраст борбата за независимост може би е най-ожесточена. Често обаче децата се губят в тази борба, защото не могат сами да намерят пътя към независимостта си, въпреки че постоянно повтарят, че нямат нужда от напътствия. Помогнете им. Сега е моментът тийнейджърите ви да усвоят някои практически и емоционални умения, без които стремежът им към независимост в света на възрастните ще претърпи пълен провал.

Сред тези житейски умения са:

- Умения за работа – не си мислете, че щом детето ви се справя в училище, ще успее да се задържи и на работа. Тийнейджърите трябва да знаят как да кандидатстват за работа, как да проведат интервю и да се научат да следват инструкциите на прекия си ръководител. Работата на непълен работен ден по време на училище или сезонна работа през лятото може да подготви вашия тийнейджър за бъдещата му кариера.

- Умения за ориентиране в големия град – те ще са много полезни, ако детето ви реши да продължи обучението си в друг град. Получаването на шофьорска книжка, шофиране в натоварено движение, умение да стигнеш от точка А до точка Б, използването на обществения транспорт – това е ценен опит, който ще осигури спокойствие и сигурност на всички.

- Умение за справяне в извънредни ситуации - наложително е родителите да отделят време, за да научат тийнейджърите как да се справят в извънредни ситуации като сериозно нараняване, природни бедствия и други.

- Умение за регулиране на емоциите - важно е тийнейджърите да знаят как да регулират емоциите си, в противен случай ще преживеят много неприятности и разочарования. Полезно е да могат да се справят и с безпокойството, за да не се страхуват да излизат извън зоната на комфорта си. Научете тийнейджърите как да се справяте с неприятните емоции по здравословен начин. С течение на времето те ще придобият увереност в способността си да справят с трудни неща.

- Умение за самоконтрол – научете своите тийнейджъри да проявяват уважение към себе си и към другите. Показване на асертивно поведение, а не на агресивно, ще помогне на тийнейджъра да се справя със ситуации, водещи до загуба на самоконтрол. Асертивното поведение включва отстояване и изразяване на себе си и собственото мнение, без да нарушава правата на другите.

- Финансови умения – за съжаление, много тийнейджъри напускат дома си без никаква представа как да боравят с парите, а това е едно от най-важните житейски умения. Уверете се, че детето ви знае за рисковете, неизменно съпътстващи всеки кредит или кредитна карта, както и за значението на инвестирането и пестенето. Преподаването на тези умения в ранна възраст увеличава неимоверно шансовете за високо качество на живот на детето ви.

Това са само част от нещата, които могат да помогнат на 16-годишните тийнейджъри да изградят самоувереност и доверие в уменията си. Междувременно, уверете се, че ангажирате момичетата с ежедневни задачи, като например как да се грижат за дома и за собственото си здраве.

Още за 16-годишните:
На тази възраст е здравословно да поддържаш близки връзки с много приятели. Много тийнейджъри установяват силни привързаности именно в този период, затова се уверете, че създават здрави взаимоотношения.

Сега е моментът и на силния интерес към романтичните връзки, на първата среща, на първата любов и може би на първата болезнена раздяла.

Възможно е също да наблюдавате силна активност в социалните мрежи, затова не отлагайте разговора с юношите за неприкосновеността на личния живот, безопасността и уважението към другите в онлайн социалните отношения.

Установете ясни правила, които да помогнат на тийнейджърите да правят здравословни избори. Говорете открито и честно за проблеми като алкохола, марихуаната, наркотиците, насилието от страна на връстниците и сексуалността.

Поощрявайте своя тийнейджър да мисли за бъдещето
Нормално е тийнейджърът ви да се фокусира предимно върху тук и сега. Но на 16 години е важно да започнете да мислите за бъдещето. Повдигайте често темата за живота след гимназията, разговаряйте за бъдещето, за желанията и мечтите, за това как и къде би искал да живее. Дори ако целите на вашия юноша ви се струват пресилени и нереални, не убивайте ентусиазма му, а просто му помогнете да се съсредоточи върху това, което което трябва да направи, за да осъществи целите си.

Ако забележите предупредителни знаци за злоупотреба с алкохол, наркотични вещества или психични проблеми, веднага потърсете професионален съвет.

Източник: psychology.framar.bg

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.