НЕ СЕ ОТЧАЙВАЙТЕ, УМОРЕНИ РОДИТЕЛИ НА ТИЙНЕЙДЖЪРИ: И ТОВА ЩЕ МИНЕ…Окуражителните думи на семейния терапевт Кейтлин Алкамо, които всеки родител на тийнейджър има нужда да прочете:

„И това ще мине”.

Тeзи думи отдавна са се превърнали в моята родителска мантра. Повтарям си ги от 4 сутринта, когато се опитвах да успокоя моето плачещо новородено за четвърти път тази нощ. Това са думите, които си казвам, когато моето малко по-голямо дете се срива в средата на магазина, пищейки, и всички гледат. Това е фразата, която ме държи, когато родителството стане трудно и да, когато родителството стане непоносимо трудно!

Има периоди, за които се подготвяме, периоди, за които ни предупреждават, че ще сломят духа ни и ще разбият сърцето ни. Въпреки това предупреждение, ние рядко сме готови. Вместо това често убеждаваме себе си да се надяваме на най-доброто и да се подготвим за най-лошото.

Юношеството е един от тези периоди.

Този път в развитието на семейството идва с голяма отговорност и големи решения. Ще се тревожите за успеха на тийнейджърите в училище и как това може да повлияе на тяхното бъдеще. Ще се притеснявате за изборите, които правят, и ще се молите тези решения да не водят до негативни последици през целия им живот. Ще се надявате, че сте им дали здрава основа и че сте им създали морален компас, който да ги насочва в правилната посока. Този период ще доведе до много безсънни нощи… Но знайте:

И това ще мине.

Годините на юношеството често се характеризират с почти ежедневно стигане до граници – на търпението, на разочарованието, на емоциите; с бунтове срещу правилата и предизвикване на системата. Въпреки че тази борба за независимост е нормална и е знак за здравословно развитие, вероятно ще дойде със семейно напрежение, спорове и промени в настроението, които могат да се съревновават с тези на д-р Джекил и мистър Хайд. Този период ще донесе гняв и чувство на неудовлетвореност – на всички вкъщи. Но не забравяйте:

И това ще мине.

Юношеството често е период, в който приятелите са на първо място, а семейството остава на много заден план. Това е периодът, в който ще копнеете за някогашните следобедни разговори или четенето на истории преди лягане. Това е периодът, в който все по-често ще пропускате семейните игри и любимите си предавания. Вратата на стаята им ще е все по-често затворена и постепенно ще се превърне в болезнен символ на емоционалното разделение между вас. Този период ще доведе до тъга, която ден след ден ще разбива сърцето ви… Но не забравяйте:

И това ще мине.

И когато това стане, ако сте успели да се придържате към своите ценности и цели като родител, отношенията с детето ви ще станат много по-различни - по-здрави и по-щастливи, а връзката между вас - много по-силна. Възможно е тогава дори ще погледнете назад и да се посмеете заедно на всичко, през което сте преминали. Сега вкъщи си имате един млад човек, с когото ви свързва съвсем различен тип връзка. И този период ще ви донесе голяма радост.

Източник: psychology.framar.bg

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2018. All Rights Reserved.