Седем типа връзки между майките и дъщерите

Не можем да избираме семейството, в което сме родени, а то играе важна роля за бъдещето ни и ни оформя като личности.

Хората са различни и майките не са изключение. Някои не общуват с децата си, а други правят перфектен екип. Но без значение какъв е случаят, винаги ще обичаме майките си, защото този вид любов е безусловна. Разбираме колко различни могат да бъдат връзките между майките и дъщерите и ще ви разкажем за 7 от тях.

 

Прочетете тази статия, за да откриете своята и да разберете как това може да ви е повлияло като дете.

 

1. СЕСТРИ 

В този случай майката и дъщерята са абсолютни равни, като се държат повече като сестри. Те дори могат да се състезават помежду си, като по този начин стават по-близки. Случва се и дъщерята да вземе ролята на майката. Как се отразява на дъщерята: Момичетата, отгледани от такива майки, често са по-отговорни и стават лидери. Те ценят границите между хората, но в същото време могат да се чувстват емоционално пренебрегвани и да изпитват страх от отхвърляне.

 

2. НАЙ-ДОБРИ ПРИЯТЕЛКИ

Тази връзка е изградена на доверие и майката е първият човек, при когото момичето отива със своите мисли и проблеми. Тази майка участва активно в живота на дъщеря си и я подкрепя. Винаги знае какво да каже и е тази, която дъщеря ѝ има нужда да бъде - най-добрият приятел, любовен експерт, другарче за пазаруване и други. Как се отразява на дъщерята: Момичетата с такива майки не се страхуват да се изправят пред предизвикателства и да поемат рискове. Тъй като се чувстват обичани и разбрани, те инициират връзки и нямат страх от отхвърляне.

 

3. НЕПОЗНАТИ

Ако предпочитате да държите майка си вън от живота си и тя да е последната, която чува какво се случва в него, вероятно връзката ви принадлежи към този тип. В този случай майката и дъщерята не се включват в живота си и не споделят никакви проблеми или мисли, поне наистина важните, освен ако не е необходимо. Как се отразява на дъщерята: Децата с такива отношения с родителите си са по-склонни да изпитват депресия, тревожност и е по-вероятно да имат ниска самооценка. В допълнение, това може да доведе и до разочароващи отношения с техния партньор по-късно в живота. В същото време момичето израства като много отговорно и независимо, тъй като винаги може да реши проблемите си само.

 

4. НЕОЦЕНЕНИ ОТНОШЕНИЯ 

Този случай е подобен на предходния, но е едностраннен и включва нарцисизъм. Едната е съсредоточена само върху себе си и се интересува повече от своя образ и това, което хората мислят, отколкото върху действителната връзка или личността. Тя се опитва да изглежда перфектно отвън, но в действителност не цени другата(майка си или дъщеря си). Как се отразява на дъщерята: В случаите, когато майката е нарцисистката, дъщерята чувства празнина. Тя се нуждае от постоянно уверяване на чувствата на други хора. Хубавото е, че тя е голяма подкрепа за другите и е много лоялна и разбираща се с хората. Ако дъщерята е нарцисистката и майката не се опитва да промени отношението, момичето може да стане егоист и да игнорира другите.

 

5. ОТХВЪРЛЯНЕ

Това е друг случай на едностранно отхвърляне, който обикновено включва майките, отхвърлящи децата си. Това се случва, когато тя пренебрегне или отхвърли постиженията на дъщеря си, независимо какво е направила. Това е случай, в който майката е трудно да бъде впечатлена и никога не казва, че се гордее с дъщеря си, напълно апатична е или се опитва да накара дъщеря си да се опита още по-трудно да достигне недостижимото. Как се отразява на дъщерята: Възпитани от тези майки, момичетата израстват, изпитвайки дълбоко съмнение в себе си и чувство, че са недостойни за внимание или какъвто и да е вид чувства. В същото време отчаяно копнеят за любов и признание.

 

6. МАЖОРЕТКАТА

В този случай майката иска дъщеря ѝ да извлече максимума от живота и да преживее всичко. Тази майка е много замесена в живота на дъщеря си и иска да бъде част от него.Отказва да признае всякакъв вид граници между тях и винаги е до нея. Тя преживява постиженията на дъщеря си, като е и подкрепяща, и взискателна. Често това произхожда от мечтите на майката, която не е осъществила своите. Как се отразява на дъщерята: С този вид майка момичето може да загуби чувството, че е отделна личност и може да стане зависимо от хората, като винаги се нуждае от някого до себе си и не може да взема свои собствени решения.

 

7. АВТОРИТАРНОСТ

Това е случай, който включва прекомерно контролираща майка, която постоянно направлява дъщеря си, като е сигурна, че ще се провали без нейното ръководство. Тя никога не дава на дъщеря си избор, нито цени нейните думи или мнения. В същото време е много взискателна и казва, че го прави за доброто на детето си. Дъщерята от своя страна, открито или тихо, се бунтува. Как се отразява на дъщерята: Момичетата с тези майки са свръхкритични към себе си, имат ниско самочувствие и са склонни да не ценят собственото си мнение, което може да доведе до депресия. Положителното е, че тези момичета са много отговорни и отдадени.

 

Източник: https://dama.bg/

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.