“Метод на “Сивата скала”

Кога е удачно да се използва Методът на Сивата скала?

Когато имате някакви отношения с патологичен нарцисист, психопат, социопат, border line, drama queen, сталкер или друг емоционален вампир, най-добрият отговор е липсата на отговор. Трябва да прекъснете всякакъв контакт с него.

Има обаче ситуации, когато пълният отказ от общуване не е възможен. Например, ако споделяте родителски права с такъв човек. Или, ако след решението да се разделите, понеже продължава да ви преследва, му бъде наложена заповед за неотклонение, може да приеме като допълнителна сериозна обида отказа ви да му отговаряте. Той има нужда да е сигурен, че все още може да ви накара да му отговаряте и по този начин да задоволи нуждата си от власт над вас.

Има много случаи, когато след раздяла, психопатът бива приет отново. Това се случва по следния начин - той се смирява, извинява се, “съжалява”, влиза в ролята на “жертва” и чаровник, “обещава”, емпатията на потърпевшия взима превес и му пречи да осъзнае, че това поведение е поредната манипулация. Потърпевшият се поддава на обещанията за промяна. Патологичният нарцисист (и другите подобни) усеща емоционалните ни слабости. За него е лесно и забавно да привлече обратно “жертвата си”, като събуди емоциите й. Психопатът не може да се промени. Всъщност, когато психопатът бъде напуснат, той още по-силно иска да накаже другия за това, че си е помислил, че може да бъде самостоятелен.

Най-опасният период в такава връзка е моментът на раздялата. Психопатът изпитва ярост, когато бъде изхвърлен. Загубата на контрол или власт над другия е удар по нарцисизма му; той се чувства опустошен и празен, когато партньорът му го напусне, дори и преди това да е имал намерение да го убие. Причината е, че е загубил контрол. Психопатите трябва да се чувстват контролиращи през цялото време.

За всички тези ситуации може да се използва Методът на Сивата скала.

За какво става дума?

Как да избягаме от психопата, без да предизвикаме отмъстителния му гняв? “Сивата скала” е преди всичко начин да насърчите психопат, сталкер или друг емоционално неуравновесен човек да загуби интерес към вас. Различава се от пълното прекъсване на контакта по това, че не се опитвате открито да го избягвате. Вместо това допускате общуване, но давате само скучни, монотонни отговори, по този начин спирате да го захранвате и “паразитът” трябва да си потърси друг “приемник”. Когато общуването с вас е системно неудовлетворително за него, умът му се научава да очаква скука (празнота), а не драма. Психопатите са пристрастени към драмата и не могат да понасят празнотата (защото когато нищо не се случва, няма как да упражняват контрол и тормоз). С течение на времето той ще намери друг човек, който да му предлага това, от което има нужда и ще бъде все по-малко привличан от вас. В крайна сметка той просто ще си тръгне. “Сивата скала” е начин да научите психопата да ви възприема като неудовлетворяваща плячка.

За какво служи?

Да принудите психопата да си тръгне по собствено желание е едно от приложенията на метода на “Сивата скала”. Може да се каже, че “Сивата скала” е начин да се разделите с психопат, като избягвате опасни конфликтни ситуации на конфронтация. Той и без това няма да ви разбере, каквото и да искате да му обясните. Чрез този метод накрая той сам стига до заключението за раздяла.

Друг случай, в който методът на “Сивата скала” е полезен, е когато в обкръжението си усетите такъв човек. Започвайки да се държите по този начин, ще избегнете вероятността да се закачи за вас и да ви превърне в своя цел. Ако попаднете в компанията на една или повече нарцистични личности - може би работите с тях или са членове на семейството ви, важно е да не събуждате завистта и възхищението им. С метода на “Сивата скала”, вие изчезвате на заден план. Възможно е дори да не си спомнят, че са ви срещали. Ако сте привлекли вниманието им и вече са започнали да се фокусират върху вас, все още можете да използвате “Сивата скала”. Кажете им, че сте скучни. Опишете скучен живот. Говорете за най-обикновените домакински задължения, които сте свършили този ден - подробно. Намерете хора, които биха били скучни и безинтересни за един нарцисист и бъдете с тях, когато психопатът е наблизо.

Родител, споделящ съвместно попечителство с бивш съпруг-психопат, може да използва “Сивата скала”, когато бившият съпруг се опитва да го контролира чрез емоциите. Всяка заплаха за благосъстоянието на нашите деца предизвиква безпокойство. Тук “Сивата скала” може да се прилага избирателно, за да се отклони вниманието от това, което наистина има значение за вас. Като цяло не показвайте емоции към обидно поведение или думи. Психопатът ще опита различни тактики, за да види чрез кои ще успее да предизвика реакция. С избирателното прилагане на “Сива скала” вие решавате на коя тактика да отговорите. Това ще фокусира вниманието на психопата върху този проблем. Не забравяйте, че психопатът няма нормална ценностна система, така че той не разбира кое е ценно за вас - освен ако не му покажете. Избирателното прилагане на “Сива скала” му показва примамката, която вие изберете да атакува. Когато защитаваме децата си, можем да вземем урок от природата: родителите на млади птици, се преструват, че са със счупено крило, когато в близост има хищник. Те демонстрират уязвимост, за да отклонят вниманието на котката от истинската им уязвимост, техните бебета. В този пример избирателната “Сива скала” скрива всички важни за вас емоции на заден план, остават видими само тези, които искате хищникът да види.

Защо работи този метод?

Психопатът лесно се отегчава. Той или тя се нуждае от постоянна стимулация, за да прогони празнотата. Това не е типът скука, който изпитват нормалните хора; по-скоро прилича на френската дума ennui, нещо като досада, празнота или безразличие. Драмата е лекарството за психопата срещу празнотата. За драма той има нужда от публика и участници. След като драмата започне, той отново се чувства пълноценен и жив. Той се чувства овластен, когато дърпа емоционалните ви струни. Всякакъв вид емоции вършат работа, стига да са отговор на негови действия.

Психопатът е зависим човек. Той е пристрастен към властта, а властта си получава чрез контрола над емоциите ви. Има нужда постоянно да проверява, че все още сте под контрола му. Има необходимост да е сигурен, че все още ще изпълните неговото нареждане, ще сте нетърпеливи да го зарадвате или да направите каквото иска, за да избегнете гнева му. Той трябва да създава драми, за да може да преценява непрекъснато до каква степен владее и управлява емоциите ви. Както при всяко пристрастяване, психопатът си има “дрога” и тя е предизвикването на емоционални реакции у другия. Колкото повече получава “награда” за лошото си поведение, толкова по-зависим става. И обратното, когато “наградата”, която иска спре да му се дава, той се превъзбужда от липсата. Изпитва потискаща празнота и се противопоставя на това, като създава още повече драматични ситуации. Ако устоите и не покажете никакви емоции, психопатът в крайна сметка ще реши, че играчката му е счупена и най-вероятно ще се отдръпне, за да намери нова играчка.

Внимание!!! Психопатите са опасни хора. Ако сте във връзка с човек, който вече е решил да ви убие, ще бъде трудно да промени решението си. Вземете всички необходими предпазни мерки. В този случай методът на “Сивата скала” може само да ви спечели време, докато успеете да избягате, но не може да ви даде сигурност.

Как работи този метод?

Психопатът е привлечен от лъскави, красиви неща, от емпатичност, от енергия. Емоционалното ви реагиране е избраната от него храна, но той не иска само това.

Освен това той завижда на всичко красиво, лъскаво и добро, което имате и иска всичко, което цените. Трябва да скриете всичко, което би забелязал и за което би ви завидял. Ако изглеждате много добре, трябва да промените това. Използвайте грим, за да добавите торбички под очите. Убедете го, че сте загубил всичките си авоари „при лошо инвестиционно решение“ (консултирайте се с вашия адвокат за това). Блестящата ви спортна кола трябва бъде скрита. Ако имате добра репутация, очаквайте той да започне да я руши. Не си позволявайте да бъдете поставяни в компрометиращи ситуации. Причината той да иска да отнеме тези неща от вас не е непременно, защото ги иска за себе си, а защото иска да види емоциите на лицето ви, когато ги губите. Той иска да бъде този, който ги е взел от вас. Когато криете превантивно тези неща от погледа му и като не реагирате емоционално на загубите, вие поддържате впечатлението, че сте най-скучният човек на земята.

Произход на метода на “Сивата скала”

През 2009 г. напуснах психопатичния си партньор след 25 години, но не разбрах какво не е наред с него. Седях в суши бар много объркана, когато се появи висок, атлетичен мъж. За моя изненада му разказах историята си. Този напълно непознат ме изслуша и след това ми каза, че имам работа с патологичен нарцисист. Той ме посъветва: „Бъди скучна.“

Разказа ми, че приятелката му, прибирайки се вечер, започвала да пие и да го обижда. Двамата работели в една и съща професионална среда. Знаел, че тя ще иска да му отмъсти, ако се раздели с нея и не искал да рискува професионалната си репутация.

Решението му било да стане толкова скучен, че тя просто да го напусне. Отказвал да излиза вечер и в почивните дни. Не показвал емоционална реакция за нищо, не проявявал интерес към нищо. Когато тя го питала дали иска да излязат на вечеря, отговорът му бил: „Не знам.“ След няколко месеца без драма, тя просто се изнесла.

Защо се нарича метод на “Сивата скала”?

Избрах да го нарека Метод на “Сивата скала”, защото имах нужда да си представя нещо конкретно, към което да се стремя, когато съм в емоционално натоварена ситуация. Вие не просто практикувате метода на “Сивата скала”, вие ставате Сива скала. Навсякъде, където отидете, има сиви скали и камъчета, но никога не ги забелязвате. Никое от тях не привлича вниманието ви. Не помните нито една конкретна скала, която сте видели днес, защото всички те се смесват с пейзажа. Толкова безличен трябва да станете, когато имате работа с психопат. Скучната ви персона ще ви скрие и психопатът дори няма да забележи, че сте били там. Непознатият в суши бара имаше страхотно прозрение, когато ме посъветва да „бъда скучна“. Той уцели основата на мотивацията на психопата.

В природата има много растения и същества, които ни показват как да оцелеем в един свят на хищници. Наред с другите, птиците симулират нараняване, за да защитят бебетата си и мишките играят мъртви, докато котката не загуби интерес. И двете тактики могат да бъдат полезни и могат да бъдат използвани, когато това е приложимо. И все пак е трудно да се изчисли всеки ход, който психопатът ще направи, и да се определи най-добрият начин на действие всеки път. Вместо да се опитвате да го мислите повече, приложете метода на “Сивата скала”. Простата, смирена сива скала има цялата мъдрост, от която се нуждае, за да не бъде забелязана.”

 

Източник: Facebook - Паяжината на психическия тормоз 

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.