Комплексираните мъже - как да ги разпознаем

Мъжът с комплекси не е най-добрият избор за партньор за дългосрочна връзка. Не е и най-добрият приятел, любовник и личност като цяло. Факт обаче е, че разпознаването на такъв герой от пръв поглед не е лесна работа. Особено ако не сте добри познавачи на човешките характери. Със сигурност обаче едва ли ще искате да запазите връзката си, след като го опознаете малко по-добре. За съжаление много жени обвързват живота си с такива партньори и разбират истинската им същност едва на по-късен етап. Има обаче няколко издайнически признака, които ще ви помогнат да разгадаете що за мъж имате насреща си и заслужава ли си той времето и вниманието ви.

Ето кои са те според психотерапевтите: Ниско самочувствие Най-очевидният признак, колкото и да е странно, е ниското самочувствие. Обърнете внимание, ако той постоянно говори за непривлекателната си външност, за неувереност в себе си, или постоянно се тревожи за нещо, особено за дреболии. От такъв човек определено няма да получите силно рамо.

Агресия към външния свят

Следващото и най-лошото качество, издаващо комплексирания мъж, е агресията. Тя може да бъде насочена както към половинката му, така и към друг човек - приятели, колеги или дори деца. В повечето случаи обаче под стрелите на гнева на комплексирания мъж попада неговата партньорка. Често жените живеят с такива мъже дълго време, заблуждавайки се, че са резултат на временни трудности и че той скоро ще се осъзнае и промени отношението си към по-добро. Това обаче не се случва. За съжаление такива мъже не могат да бъдат "ремонтирани". Тяхната груба същност не може да бъде прогонена. Може би разговорите с психотерапевт биха помогнали да някаква степен, стига мъжът сам да поиска да се промени.

Агресия към себе си

Друг признак е агресията, насочена към самия себе си, самоосъждането. Този тип агресия се съчетава и с постоянното и тягостно чувство за вина, което този човек по една или друга причина е развил в даден момент от живота си. Тези мъже са склонни всеки път да поемат всички грехове върху себе си, което в даден момент би довело до отключването на сериозно депресивно състояние. Такъв мъж има нужда от подкрепата на партньорката си. Срещата с психотерапевт същи би била полезна за него.

Демонстрация на сила и власт

Мъжете с комплекси често развиват нуждата да властват и контролират останалите. Те жадуват за място в обществото, от което да имат възможността да се разпореждат по-лесно със съдбите на хората и да налагат своята воля. Изпитват нужда от самоутвърждаване чрез потисничеството над другите. За жалост в повечето случаи жаждата им за власт не води до нищо добро не само за другите, но и за самите тях. Такива мъже често пъти остават самотни, мразени и неразбрани.

Склонен да обижда и унижава

Комплексираният мъж прехвърля собствените си несъвършенства върху другите. Ако той не се чувства обичан, уважаван или харесван, тойизпълва отношението си към околния свят с тотален негативизъм. Такъв мъж е груб, нелоялен, безкрупулен. За всичко лошо в живота му са виновни другите или собствената му половинка!

Каква е причината за подобно поведение?

В повечето случаи подобно поведение се дължи на грешки във възпитанието и нездравословна семейна среда. Особено тежко върху момчето се отразява лошото отношение на бащата към него или липсата на такова, отбелязват психолозите.

Източник: https://woman.bg

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.