Как да познаем, че сме в капана на някого, който се прави на "жертва"

Независимо дали говорим за връзка, за приятелство или за семейни отношения, доста е подло, когато някой използва емоцията ви към него, манипулирайки ви, за да става все на неговото. И по-лошото е, когато прави това, изкарвайки се жертва.

В повечето случаи това е продиктувано от желанието останалите да са на една ръка разстояние, винаги на разположение, за да бъдат подкрепяни ментално и емоционално.

Такива хора съзнателно ви привличат в живота си, а след това се отнасят с вас не съвсем достойно. Без значение дали говорим за половинки или приятели.

Жертвата винаги ще се опита да ви направи свой психотерапевт. Ще прекарвате часове с мокро рамо, на което да реве. Ще й давате съвети как да излезе от злощастното положение, за което ви е споделила, но в крайна сметка ще отхвърли съветите, които сте дали и ще продължи да тъне в проблема.

Кои са 7-те най-видни знака, че на някого му е удобно да е в ролята на жертва.

Не поема отговорност
Жертвата обвинява другите за нейните несгоди и за провалени връзки. Ще мрънка постоянно, че шефът е прекалено взискателен, че тоя или оня приятел й е забил нож в гърба. Че гаджето й е виновен за това, че любовта им куца.

Манипулира
Жертвата използва своите сълзливи истории, за да накара другите да се грижат за нея и за да й съчувстват. Тя използва чувството за вина, присъщо за всеки, за да може подмолно да накара околните да проявят лоялност към нея и да ви настрои срещу хората, които тя смята, че й вредят.

Енергиен вампиризъм
В началото се чувствате добре за това, че помагате на приятел в нужда, но внимавайте да не залитнете по-надълбоко. Жертвата няма да се посвени да ви завлече в нейния свят, изтъкан от постоянна нужда някой да й държи ръката. Неусетно ще се окажете уморени и изсмукани от нейните проблеми.

Цикли на едно място
Жертвата вярва, че е безпомощна и че животът е несправедлив към нея. Ще ви донесе от сто кладенеца вода, защо нищо не помръдва около нея. Постоянно ще иска от вас вие да й давате решения за по-добро съществуване, но в крайна сметка ще продължи да не прави нищо, за да се почувства по-добре.

 

Източник: https://www.mila.bg/

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.