Висока ЕИ: Самоосъзнаване

Много са ползите да имате високо ниво на емоционално самосъзнание. Ще изброим няколко от тях и ви насърчаваме да допълните свой собствени.

 

 

 

 

5 ПРЕДИМСТВА НА ВИСОКО НИВО НА ЕМОЦИОНАЛНА САМООСЪЗНАТОСТ НА РАБОТНОТО МЯСТО

  1. По-добре можете да разберете защо правите това, което правите, защото емоциите водят към поведение, независимо дали сте наясно с тях или не. Това, следователно, Ви дава по-голям контрол върху решенията, които вземате.
  2. Имате по-голям избор за това как да се държите. Когато имате висока емоционална интелигентност и емоционално самосъзнание, можете да избирате как да се държите и да не разчитате на милостта на Вашите негативни емоции. Емоциите Ви няма да поемат контрола автоматично и да Ви диктуват какво да правите.
  3. Можете да идентифицирате и разберете въздействието, което Вашите чувства имат върху мислите, паметта и творчеството Ви, така че да можете да ги промените, когато имате нужда. Това е жизненоважно умение на работното място.
  4. Може да се чувствате по-контролиращи живота си и да знаете какво наистина искате.
  5. По-малко вероятно е да останете в процеса на вземане на решения и да разрешите проблеми, когато има противоречиви емоции. По този начин може да се почувствате изкушени да кандидатствате за новата изпълнителна позиция, която току-що е създадена, но не можете да решите дали да го направите или не. Ако знаете, че сте развълнувани от позицията, но все още се чувствате уязвими от съмнението дали ще можете да изпълните всички критерии и се чувствате глупави. В случай, че хората ви считат за арогантни, като упеете да идентифицирате всичките три емоции (възбуда, уязвимост, глупост) можете да поработите върху тях и да се насочите уверено към позицията. Ако не сте наясно с това, Вие сте по-склонни да остането пасивен, да отложите и да пропуснете възможността.

 

ОЩЕ 3 ПРЕДИМСТВА НА ВИСОКАТА ЕМОЦИОНАЛНА САМООСЪЗНАТОСТ

  1. Имате възможността да действате бързо при евентуални разрушителни емоции и да ги спрете преди да ескалират. Това означава, че е по-малко вероятно да навредите на себе си, на другите или на репутацията си, или да се отвлечете при преговори, срещи или медийни интервюта.
  2. Ще бъдете по-способни да изградите среда на доверие между себе си и хората, с които работите, независимо дали сте заинтересовани лица, ръководители или клиенти. Самосъзнанието може да бъде изключително полезно за развитието на продуктивни и ангажиращи взаимоотношения.
  3. Ще сте по-способни да се предпазите от вреди. Емоциите могат да Ви дават важни предупреждения, че не сте в безопасност, че сте на път да допуснете грешка, че не сте добре и имате нужда от помощ. Като знаете как се чувствате, имате възможност да се вслушате в тези предупреждения рано. Това може да спести неудобство на Вас, Вашия екип или Вашата организация.

 

ОЦЕНЕТЕ ВАШАТА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ СЕГА

Искате да направите MSCEIT за да измерите емоционалната си интелигентност? Това е мярката за златен стандарт! За да научите как да направите теста Mayer-Salovey-Caruso-Emotional-Intelligence-Test и да получите обратна информация за резултатите от нашия управител, експерт по емоционална интелигентност - Десислава Дамянова, свържете се с нас.

РАЗВИЙТЕ СВОЯТА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ СЕГА

Предлагаме много уъркшопи, които да ви помогнат. Проверете програмата ни за предстоящи уъркшопи за емоционална интелигентност или за повече подробности, свържете се с АЕИ на 0883 70 70 31 или ни пишете info@eiacademy.bg

Развийте емоционалната си интелигентност сега и водете по-щастлив, по-продуктивен живот и подобрявайте работните си отношения, независимо дали сте с колеги, собственици или клиенти.

 

@ АКАДЕМИЯ ЗА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.