Висока ЕИ: Изразяване на емоции

Няма един отговор на въпроса "Какво е емоционална интелигентност?" или "Какво е EК?" защото това не е "нещо", това е интелигентност; и се проявява в различна степен и по различни начини.

Например, хората могат да имат високо, средно или ниско ниво на емоционална интелигентност. По този начин те ще имат различни нива на умение във второто измерение: "емоционален израз".

Има много предимства, да умеете да изразявате собствените си емоции ясно, уважително и безопасно на работното място. Ще изброим няколко от тях тук и Ви насърчаваме да допълните свои собствени.

 

5 ПРЕДИМСТВА НА ВИСОКИ УМЕНИЯ ПРИ ЕМОЦИОНАЛНО ИЗРАЗЯВАНЕ НА РАБОТНОТО МЯСТО

1. Основното предимство е, че ясният емоционален израз, когато се прави добре и надеждно, изгражда доверие между хората. Това е от жизненоважно значение за продуктивна работна среда и успешно лидерство, както и едно от многото предимства на високото ниво на емоционална интелигентност в това измерение. Хората лесно ще разбират какво се случва с Вас, вместо да се налага да се досещат сами. Това на свой ред може да Ви помогне да създадете по-добро разбиране за това кой сте и с какво се занимавате, така че началниците, колегите, клиентите, приятелите и семейството Ви да Ви имат доверие.

2. Можете да избегнете недоразумения и крах на комуникацията, така че по-ефективно да предадете посланието си, например при воденето на преговори, представяния или презентации на срещи.

3. Когато изразявате как се чувствате, по безопасен, ясен и уважителен начин, другите ще бъдат насърчени да направят същото. Така можете да станете пример за емоционална интелигентност във Вашата организация. Това може е по-продуктивно и по-здравословно от измамните емоции, които се замитат "под килима".

4. Много по-лесно ще преминавате през емоциите, така че да не стоите дълго в отрицателни емоции, които са болезнени, вредни или тъжни.

5. Творчеството може да тече по-лесно, ако се освободите от емоционалните блокажи, които го потушават. Така уменията Ви за решаване на проблеми могат да бъдат подобрени.

 

4 ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРЕДИМСТВА НА ВИСОКИ УМЕНИЯ В ЕМОЦИОНАЛНОТО ИЗРАЗЯВАНЕ

1. Вашата способност да ангажирате аудитория, да влияете върху хората и да ги убеждавате, може да бъде по-голяма, когато емоционалната Ви интелигентност включва ясно изразен емоционален израз. Така например, когато се представяте на Вашите служители, ще можете да им кажете как се чувствате относно новината, която сте получили, за взетото решение или за резултатите, които обяснявате, и по този начин ще бъдете пример затова те самите да бъдат по-автентични и честни.

2. Ще Ви бъде по-лесно да изградите ангажираност на служителите. Емоционалното изразяване включва способността да изразявате емоции като гордост, благодарност и признателност. Израза на емоции като тези, помагат на служителите да се чувстват ценени, значими и мотивирани и които от своя страна стимулират производителността, ангажираността и задържането на персонала.

3. Това може да Ви освободи от разрушителни поведения като пасивна агресия, манипулация и тормоз.

4. Ще имате по-голям избор за начина, по който се чувствате и по-голям контрол над това, което се случва с Вас.

 

ОЦЕНЕТЕ ВАШАТА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ СЕГА

Искате да направите MSCEIT за да измерите емоционалната си интелигентност? Това е мярката за златен стандарт! За да научите как да направите теста Mayer-Salovey-Caruso-Emotional-Intelligence-Test и да получите обратна информация за резултатите от нашия управител, експерт по емоционална интелигентност - Десислава Дамянова, свържете се с нас.

РАЗВИЙТЕ СВОЯТА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ СЕГА

Предлагаме много уъркшопи, които да ви помогнат. Проверете програмата ни за предстоящи уъркшопи за емоционална интелигентност или за повече подробности, свържете се с АЕИ на 0883 70 70 31 или ни пишете info@eiacademy.bg

Развийте емоционалната си интелигентност сега и водете по-щастлив, по-продуктивен живот и подобрявайте работните си отношения, независимо дали сте с колеги, собственици или клиенти.

 

@ АКАДЕМИЯ ЗА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.