Ниска ЕИ: Загуба на уважение

Емоционалната интелигентност възниква и се разпростира по права. Един човек може да има високо ниво на емоционална интелигентност, а друг – ниско.

Повечето от нас по дефиниция имат средно ниво на емоционална интелигентност. Емоционалната ни интелигентност обаче може да варира от една компетентност или измерение в друга.

Например, по отношение на емоционалния самоконтрол, хората се различават по уменията си и много проблеми могат да възникнат, ако имате ограничени умения да контролирате силните си емоции на работа.

Ще изброим няколко от тях тук и ви насърчаваме да добавите свои собствени.

 

4 НЕДОСТАТЪКА ПРИ НИСКО НИВО НА ЕМОЦИОНАЛНИЯ САМОКОНТРОЛ НА РАБОТНОТО МЯСТО

1. Може да загубите уважението на колегите, партньорите, доставчиците, клиентите, заинтересованите лица, пациентите, служителите, данъкоплатците - всъщност всеки, който преживява гнева или недоволството Ви.

2. Можете да ограничите кариерата си, защото се отвличате в срещи, не можете да изградите продуктивни взаимоотношения с доставчици, клиенти, служители или заинтересовани лица или не можете да говорите пред група.

3. Може да кажете или да направите грешното нещо в грешното време. 

4. Можете да ограничите възможностите си за кариера. По-вероятно е да сте агресивни и да засегнете или да нараните други хора. Популяризирането е по-малко вероятно да бъде дадено на някой, който не може да контролира силните си емоции. Когато силните емоции са неконтролируеми, е съвсем приемливо, че твърденията, свързани с тормоз, гняв и чест отпуск заради стреса, ще се увеличат от хората, които носят главната тежест. Това е финансов риск, който много организации не желаят да предприемат.

 

3 НЕДОСТАТЪКА ПРИ НИСКИ НИВА НА ЕМОЦИОНАЛНИЯ САМОКОНТРОЛ НА РАБОТНОТО МЯСТО

1. Можете да отчуждавате важни хора и да откриете, че те вече не са Ви на разположение, когато имате нужда от тяхната подкрепа.

2. Може да не успеете да изпълнявате задълженията си, ако силната емоция е нещо като тежка тревожност. Например, може да се очаква да изнесете презентация от името на Вашата организация. Ако страдате от сценичен страх или панически атаки и не сте в състояние да завършите задачата, това ще навреди на имиджа Ви и на фирмата.

3. Във Вашите опити да се чувствате по-добре или да потиснете срама си, може да попаднете в непродуктивно пристрастяващо поведение като секс, алкохол, наркотици, хазарт и други подобни. Изследването на водещия експерт по емоционална интелигентност Джон Майер установява, че хората с по-високи нива на емоционална интелигентност са по-малко склонни да злоупотребяват с наркотици и алкохол.

 

Колко добре контролирате силните си емоции?

 

ОЦЕНЕТЕ ВАШАТА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ СЕГА

Искате да направите MSCEIT за да измерите емоционалната си интелигентност? Това е мярката за златен стандарт! За да научите как да направите теста Mayer-Salovey-Caruso-Emotional-Intelligence-Test и да получите обратна информация за резултатите от нашия управител, експерт по емоционална интелигентност - Десислава Дамянова, свържете се с нас.

РАЗВИЙТЕ СВОЯТА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ СЕГА

Предлагаме много уъркшопи, които да ви помогнат. Проверете програмата ни за предстоящи уъркшопи за емоционална интелигентност или за повече подробности, свържете се с АЕИ на 0883 70 70 31 или ни пишете info@eiacademy.bg

Развийте емоционалната си интелигентност сега и водете по-щастлив, по-продуктивен живот и подобрявайте работните си отношения, независимо дали сте с колеги, собственици или клиенти.

 

@ АКАДЕМИЯ ЗА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.