Ниска ЕИ: Слепи петна

Има много проблеми, които могат да възникнат, ако имате ниска емоционална интелигентност в областта на емоционалното самосъзнание на работното място.

Емоционалното самосъзнание е фундаментално умение, което влияе върху други измерения на емоционалната интелигентност на работното място.

Ще изброим няколко от проблемите тук и ще ви насърчим да добавите свой собствени допълнения.

3 ПРОБЛЕМА, ПРОИЗТИЧАЩИ ОТ НИСКО НИВО НА ЕМОЦИОНАЛНА САМООСЪЗНАТОСТ

 Ако не знаете как се чувствате:

  1. Може да не разбирате как Ви възприемат хората. Други могат да възприемат промени в емоциите Ви, дори и да не е така, и те ще реагират съответно на това възприятие. Може да се почувствате изненадани, объркани или разочаровани от реакциите на хората. Ако искате да управлявате хора, ще бъдете по-успешни, когато имате контрол над визията, с която правите впечатление на хората, както и сигурността, че не давате смесени сигнали. 
  2. Вашите чувства може да проникнат в това, което казвате или правите. Например, ако се противопоставяте на нещо, което се е случило, но не го осъзнавате, може да отидете да говорите с някого и вместо да звучите приятно или окуражаващо, ще звучите подигравателно и саркастично. Тогава е много вероятно другият човек да се почувства е засегнат или смутен от това, което казвате. Това може сериозно да навреди на работата Ви в екип, партньорството и взаимоотношенията Ви с другите.
  3. Вашите емоции могат да Ви накарат да се държите по негативен начин към някого, към неговите идеи или в комуникацията си с него. Например, ако чувствате завист спрямо успеха на някой друг, но не осъзнавате това, когато човекът говори на среща, може да подкопаете или да не сте съгласни с това, което той или тя казва, като начин за постигане на равновесие. Вашите коментари може да са неподходящи и да Ви поставят в лоша светлина, или може да отричате идея, която би Ви била ценна.

 

ОЩЕ 3 ПРОБЛЕМА ПРИ НИСКО НИВО НА ЕМОЦИОНАЛНА САМООСЪЗНАТОСТ

  1. Има риск да развиете здравословни проблеми. Например ако не сте наясно, че се чувствате напрегнати и сте под стрес, може да не предприемате никакви мерки, което би могло да доведе до здравословни проблеми и да се наложи взимането на отпуск, загуба на пари, доверие и продуктивност.
  2. Може да не знаете какво Ви влияе негативно и да обвинявате външни фактори във Вашата среда, които не са виновни. По този начин можете да загубите много време и енергия, които бихте могли да оползотворите по-качествено, като например да ги вложите в по-важни задачи на работното място.
  3. Може да не знаете какво искате или от какво имате нужда и това може да Ви затрудни да направите добър избор. Например, ако не знаете какво Ви кара да се чувствате добре или какво Ви мотивира на работа, може да Ви е трудно да прецените за какви позиции да кандидатствате. По същия начин може автоматично да получите повишение заради техническите си умения и след това да откриете, че Ви е трудно да задълбочите, тъй като високите позиции изискват умения за управление на хора, които не Ви е лесно да развиете.
 

ОЦЕНЕТЕ ВАШАТА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ СЕГА

Искате да направите MSCEIT за да измерите емоционалната си интелигентност? Това е мярката за златен стандарт! За да научите как да направите теста Mayer-Salovey-Caruso-Emotional-Intelligence-Test и да получите обратна информация за резултатите от нашия управител, експерт по емоционална интелигентност - Десислава Дамянова, свържете се с нас.

РАЗВИЙТЕ СВОЯТА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ СЕГА

Предлагаме много уъркшопи, които да ви помогнат. Проверете програмата ни за предстоящи уъркшопи за емоционална интелигентност или за повече подробности, свържете се с АЕИ на 0883 70 70 31 или ни пишете info@eiacademy.bg

Развийте емоционалната си интелигентност сега и водете по-щастлив, по-продуктивен живот и подобрявайте работните си отношения, независимо дали сте с колеги, собственици или клиенти.

 

@ АКАДЕМИЯ ЗА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.