Емоционално осъзнаване на другите

Когато попитате: "Какво е емоционална интелигентност?" няма само един отговор, защото емоционалната интелигентност може да бъде разделена на няколко подгрупи умения.
 

Една от тях е способността да бъдете наясно с емоциите на другите и да четете други хора.

 

 

Този аспект на емоционалната интелигентност е от основно значение за изграждането на продуктивни взаимоотношения и за управлението и влиянието върху другите.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕ НА ЕМОЦИОНАЛНОТО ОСЪЗНАВАНЕ НА ДРУГИТЕ

Умението да възприемаме и разбираме емоциите на другите. Това има много аспекти. Например, това може да означава:

 

  1. Да можете да наблюдавате невербалните сигнали, които хората дават, които показват как се чувстват. Те могат да включват гласа, изражението на лицето, движението на очите, позицията на главата, постуралните промени, характеристиките на говора, дихателните характеристики и др.
  2. Да може да разберете точно какво означават тези сигнали по отношение на техните основни емоции. Това не е същото като неправилното да разбирате човек. Някои хора вземат нещата лично дори когато емоционалните сигнали нямат нищо общо с тях. Това не е високо ниво на емоционална интелигентност по това измерение. Да бъдеш точен, е!
  3. Възможност за възприемане на въздействието, което имате върху някой друг.
  4. Да може да четете играта в срещите.
  5. да може да чувате хора, когато изразяват емоциите си, без да ги подценявате, да се подигравате или да ги отхвърляте, напр. да не казвате, че те са "твърде емоционални".
  6. Да можеш да питаш хората как се чувстват.
  7. Да може да разбере защо някои емоции може да са възникнали в определени контексти.
  8. Да обръщате внимание на емоциите на другите по време на срещи, преговори и други ситуации, в които емоциите се появяват на работното място.
  9. Да възприемате емоционалните нюанси в организация, екип или взаимодействие, дори когато те остават неизказани.

 

НАЧИН ЗА РАЗВИВАНЕ НА ЕИ И ЕМОЦИОНАЛНОТО ОСЪЗНАВАНЕ НА ДРУГИТЕ
Има многобройни стъпки, които можете да предприемете. Препоръчваме Ви да започнете, като гледате видеоклип без звук. Като правите това, напишете как мислите, че всеки човек се чувства и какви са признаците, които ви навеждат на това. След това отново гледайте видеоклипа със звук и вижте дали сте били прави.
Емоционалното осъзнаване на другите е важно умение за емоционална интелигентност за всеки, който има лидерска позиция. Важно е да изграждате дългосрочни взаимоотношения, да влияете, да убеждавате и да преговаряте с хората и да умеете да предсказвате поведение.
Как се отнасяте към емоциите на другите? Ако пренебрегвате емоциите на другите, го правите на собствен риск. Развийте това измерение на емоционалната интелигентност сега.

 

ОЦЕНЕТЕ ВАШАТА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ СЕГА

Искате да направите MSCEIT за да измерите емоционалната си интелигентност? Това е мярката за златен стандарт! За да научите как да направите теста Mayer-Salovey-Caruso-Emotional-Intelligence-Test и да получите обратна информация за резултатите от нашия управител, експерт по емоционална интелигентност - Десислава Дамянова, свържете се с нас.

РАЗВИЙТЕ СВОЯТА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ СЕГА

Предлагаме много уъркшопи, които да ви помогнат. Проверете програмата ни за предстоящи уъркшопи за емоционална интелигентност или за повече подробности, свържете се с АЕИ на 0883 70 70 31 или ни пишете info@eiacademy.bg

Развийте емоционалната си интелигентност сега и водете по-щастлив, по-продуктивен живот и подобрявайте работните си отношения, независимо дали сте с колеги, собственици или клиенти.

 

@ АКАДЕМИЯ ЗА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.