Емоционално обосноваване

Чрез отговарянето на въпроса "Какво е емоционална интелигентност" или "Какво е EQ?" е важно да покрием всички компетенции, тъй като емоционалната интелигентност може да бъде разделена на няколко подгрупи на умения.

Една от тях е способността да разсъждавате и да мислите за емоциите и да използвате това умение, за да ръководите вземането на решения и решаването на проблеми.
Всеки, който работи в бизнеса, трябва да взема решения и да взема решения относно хората - така че това е важно умение, което трябва да притежавате.
Това измерение на емоционалната интелигентност е от съществено значение при вземането на решения, решаването на проблеми, творческото мислене, самоуправлението и управлението на другите. Вашите способности за това измерение ще бъдат повлияни от вашите други умения за емоционална интелигентност. Например, ще трябва да имате умения в емоционалното oсъзнаване на другите, за да определите точна информация за другите хора във вземането на решения.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕ НА ЕМОЦИОНАЛНОТО ОБОСНОВАВАНЕ

Умението да се използва емоционална информация при вземането на решения. (Това не е същото като вземането на емоционални решения
Има много аспекти към това, например може да включва:

  • Да сте в състояние да разберете начина, по който емоциите влияят на поведението на хората, така че да можете да ги включите в ежедневния и редовен процес на вземане на решения.
  • Да бъдете в състояние да предскажете кои емоции могат да възникнат в дадени ситуации и как те могат да се променят при промяна на обстоятелствата и да включите този вид информация в решаването на проблемите и вземането на решения.
  • Значително познаване на емоциите. Това е от значение за всички измерения на емоционалната интелигентност и особено за емоционалното обосноваване. Например, Майер и Саловей включват в четирите си етапа на емоционална интелигентност: "Способността да се разбере емоционалната информация, да се разбере как се обединяват и прогресират емоциите чрез преходни отношения и да се оценят такива емоционални значения". Това е необходимо за квалифицираното емоционално обосноваване. Ако емоциите са загадка за вас и те изглеждат нелогични и ирационални, тогава емоционалното обосноваване могат да бъдат по-трудни.
  • Способността да се интегрират данните за емоциите на хората с фактите, фигурите и другите когнитивни данни, които сте събрали за ситуация, така че да вземете добре информирани и правилни решения.
  • Да сте в състояние да определите как се чувствате по отношение на различните варианти при вземането на решения относно поведението и действията си и да включите тази информация, за да ви помогне да направите най-добрия избор. Това не означава, че вземате емоционално решение само за това, как се чувствате, нито означава, че вземате решение само по когнитивни или технически данни. Интеграцията на двете тук е важна. Това може да е особено важно, когато имате да взимате много сложни решения или обмисляте аспекти като вашите дългосрочни цели, вашите действията и вашето самоуправление.
  • Да сте в състояние да решите кога да включите или изключите данни за емоциите в решаването на проблемите и вземането на решения, тъй като някои решения изискват по-голяма техническа информация, а други по-емоционални данни.

 

НАЧИНИ ЗА РАЗВИВАНЕ НА ЕИ И ЕМОЦИОНАЛНО ОБОСНОВАВАНЕ

Има многобройни стъпки, които можете да предприемете. Препоръчвам ви да започнете, като предскажете как ще се чувстват хората, преди да се срещнете или да говорите с тях. Просто се запитайте: "Как ще се чувстват те, ако кажа това, как ще се чувстват, ако кажа това?". Проверете дали предсказанията ви са правилни, когато ги срещнете.
Емоционалното обосноваване е жизненоважно умение за емоционална интелигентност за всеки, който има лидерска или управленска позиция, когато взима решения, които засягат хората или самите тях.

 

ОЦЕНЕТЕ ВАШАТА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ СЕГА

Искате да направите MSCEIT за да измерите емоционалната си интелигентност? Това е мярката за златен стандарт! За да научите как да направите теста Mayer-Salovey-Caruso-Emotional-Intelligence-Test и да получите обратна информация за резултатите от нашия управител, експерт по емоционална интелигентност - Десислава Дамянова, свържете се с нас.

РАЗВИЙТЕ СВОЯТА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ СЕГА

Предлагаме много уъркшопи, които да ви помогнат. Проверете програмата ни за предстоящи уъркшопи за емоционална интелигентност или за повече подробности, свържете се с АЕИ на 0883 70 70 31 или ни пишете info@eiacademy.bg

Развийте емоционалната си интелигентност сега и водете по-щастлив, по-продуктивен живот и подобрявайте работните си отношения, независимо дали сте с колеги, собственици или клиенти.

 

@ АКАДЕМИЯ ЗА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.