Емоционално изразяване на работното място

Можете ли да изразявате емоциите си ясно и безопасно на работа?
Емоционалното изразяване е ключово умение от емоционалната интелигентност.
Вашето ниво на емоционална интелигентност в това умение зависи от умението ви "емоционално самоосъзнаване".

Много е трудно да изразите емоциите си ясно, ако не знаете, че ги имате или какви са те! Важно е обаче, да можете да изразявате добре както положителните, така и отрицателните емоции, ако искате да изградите доверие между себе си и другите по време на работа.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕ НА ЕМОЦИОНАЛНО ИЗРАЗЯВАНЕ

Това е умението да изразявате емоциите си ефективно и ясно. Има много аспекти към това. Например, това може да означава:

 • Да сте в състояние да определите точно коя емоция чувствате, а не да използвате неясно или общо описание. Например, може да сте в състояние да разграничите различните форми на гняв и да знаете кога се чувствате ненавиждани, огорчени, измамени, раздразнени, възмутени, отпуснати, безсилни или други подобни емоции. Емоционалната интелигентност се подкрепя от обширен речник на чувствата, всички от които са свързани с това измерение.
 • Да можете да изберете най-добрия начин да изразите емоция. Емоционалната интелигентност не означава да „изхвърляте“ Вашите емоции на други хора.
 • Да можете да използвате разнообразни форми на изразяване, например да изразявате чувствата си в писмен вид, да рисувате чувствата си, да описвате вербално Вашите чувства на някой друг, да дадете воля чувствата си на уединено място и т.н.
 • Да можете да изразявате чувствата ясно и открито, а не да намеквате, да подтиквате другия да се сеща или да се надявате, че някой ще го осъзнае. Това може да означава, че действително можете да назовете чувството и след това да намерите смелостта да кажете точно как се чувствате.
 • Да имате богат речник от думи за изразяване на чувствата си, от които можете да използвате бързо. Колкото повече точни думи можете да използвате, толкова по-ясно ще бъдете разбрани и Вашата емоционална интелигентност ще бъде на високо ниво в това умение.
 • Да можете да започнете дискусия за това как се чувствате и да не чакате да бъдете попитан.
 • Да можете да изразявате пълен набор от емоции, от скръб, разочарование, безпокойство, страх, гняв, отвращение, до любов, обич, гордост, решителност, радост, ентусиазъм и щастие. Емоционалната интелигентност и емоционалното изразяване не са само за т.нар. "Отрицателни" или неприятни емоции, нито само за "положителните" емоции или приятните. Това е за всички емоции!
 • Да можете да прецените на кого и кога изразявате своите емоции, вместо емоцията да Ви превзема и да потъвате в сълзи или пък да удряте с юмрук на важна среща. Не става въпрос за това да бъдете емоционални. Става въпрос за изразяване на Вашите емоции с интелигентност.

 

НАЧИНИ ЗА РАЗВИВАНЕ НА ВАШАТА ЕИ И ЕМОЦИОНАЛНО ИЗРАЗЯВАНЕ

Има многобройни стъпки, които можете да предприемете. Препоръчваме да започнете с воденето на дневник и всеки ден, за поне една седмица да напишете отговорите на следните въпроси:

 1. Кои емоции изразих днес ясно и на кого?
 2. Как ги изразих?
 3. Какъв беше резултатът от това, че ги изразях по този начин?
 4. Кои емоции не съм изразил?
 5. Защо не?
 6. Как мога да ги изразя, така че да не навредя на връзките си, но да изпусна парата в мен?

Емоционалното изразяване е важно умение за емоционална интелигентност на работното място, независимо дали ръководите екип, управлявате хора или взаимодействате по телефона с клиенти. Тя може да увеличи производителността, ангажираността и здравето. Развийте това ниво на емоционална интелигентност сега.

 

ОЦЕНЕТЕ ВАШАТА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ СЕГА

Искате да направите MSCEIT за да измерите емоционалната си интелигентност? Това е мярката за златен стандарт! За да научите как да направите теста Mayer-Salovey-Caruso-Emotional-Intelligence-Test и да получите обратна информация за резултатите от нашия управител, експерт по емоционална интелигентност - Десислава Дамянова, свържете се с нас.

РАЗВИЙТЕ СВОЯТА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ СЕГА

Предлагаме много уъркшопи, които да ви помогнат. Проверете програмата ни за предстоящи уъркшопи за емоционална интелигентност или за повече подробности, свържете се с АЕИ на 0883 70 70 31 или ни пишете info@eiacademy.bg

Развийте емоционалната си интелигентност сега и водете по-щастлив, по-продуктивен живот и подобрявайте работните си отношения, независимо дали сте с колеги, собственици или клиенти.

 

@ АКАДЕМИЯ ЗА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.