Емоционален самоконтрол

Някои хора могат да имат добри умения за управление на емоциите си, докато не възникнат някои от по-силните и потенциално по-екстремни емоции.
 

Примерите за това могат да включват чувство на ярост, ужас, паника, скръб, горчивина, безсилие, раздразнение, възбуда или любов.

 

 

Тези силни емоции могат да бъдат разрушителни в работната среда или да отклонят вниманието на човека от работата му. Това ще го направи разсеян и непродуктивен.

 

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЕМОЦИОНАЛНИЯ САМОКОНТРОЛ

Умението за ефективно контролиране на всякакви силни емоции. Има много аспекти на емоционалния самоконтрол като например:

 • Предварително разпознаване, когато се поражда силна емоция с потенциал да Ви обземе напълно, а Вие можете да зстопирате този процес, преди се случи. Емоционалната интелигентност и EК не представлява избягване на емоциите или игнориране и потискане, а означава съзнателно действие по отношение емоциите. Това е съществено умение за всеки на работното място, включително за ръководния екип.
 • Използване на техники за самоуспокояване, за да можете бързо да овладеете силата и интензивността на емоциите.
 • Използването на техники, които Ви позволяват да продължите да работите продуктивно дори когато са налице силни емоции, като екстремна тревожност или паника. Това може да бъде от съществено значение при представянето на презентации, например.
 • Уверете се, че не задълбавате в ненужни, отрицателни емоции. Емоционалната интелигентност включва обръщане на внимание, признаване и трансформиране на всички ненужни емоции, включително силните. Контролирането на Вашите интензивни емоции не означава да пренебрегвате чувствата си или да потискате емоциите и спомените за травматични събития. Това е емоционално нездравословно.
 • Да сте в състояние да разберете разрушителното въздействие, което емоцията може да има върху Вас, Вашата репутация и другите, и да предприеме стъпки за успешното ограничаване на това въздействие.
 • Да можете да се овладеете в ситуации с разрушителни емоции, като ярост и раздразнение, докато не се върнете в по-продуктивно състояние.
 • Разбиране какво предизвикват тези емоции във Вас, за да понижите въздействието им.
 • Да сте в състояние да поемете отговорност за собствените си емоции, без да обвинявате другите за тях. Обвинението на работното място е разрушително.
 • Осъзнаване, когато сте разсеяни от романтични мисли, вълнение по празниците и други силни "положителни" емоции, които Ви пречат да се съсредоточите, както и способността да ги овладявате, докато не приключите работата си.
 • Способността да извличате положителни резултати от силните емоции. Например, усещането за ярост може да е свързано с несправедливостта, на която сте свидетели, и може да бъде използвана, за да Ви даде възможност да промените и коригирате ситуацията.
 • Колко добре управлявате силните си емоции? Това е важен компонент на емоционалната интелигентност и EQ, нали?

 

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА РАЗРАБОТВАНЕ НА ВАШИЯ ЕМОЦИОНАЛЕН САМОКОНТРОЛ В РАБОТА.

Има многобройни стъпки, които можете да предприемете. Препоръчваме Ви да започнете, като напишете три силни емоции, които преживявате. След това идентифицирайте три начина, по които можете да намалите всяка емоция, така че тя да не пречи на работата Ви.

Емоционалният самоконтрол е жизненоважно умение за емоционална интелигентност за всеки, който има лидерска позиция. Важно е да се изградят дългосрочни кооперативни отношения, да се постигне уважение и признание и да се изгради доверие. Без доверие е трудно да бъдеш успешен лидер или да ръководиш успешен бизнес.

 

ОЦЕНЕТЕ ВАШАТА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ СЕГА

Искате да направите MSCEIT за да измерите емоционалната си интелигентност? Това е мярката за златен стандарт! За да научите как да направите теста Mayer-Salovey-Caruso-Emotional-Intelligence-Test и да получите обратна информация за резултатите от нашия управител, експерт по емоционална интелигентност - Десислава Дамянова, свържете се с нас.

РАЗВИЙТЕ СВОЯТА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ СЕГА

Предлагаме много уъркшопи, които да ви помогнат. Проверете програмата ни за предстоящи уъркшопи за емоционална интелигентност или за повече подробности, свържете се с АЕИ на 0883 70 70 31 или ни пишете info@eiacademy.bg

Развийте емоционалната си интелигентност сега и водете по-щастлив, по-продуктивен живот и подобрявайте работните си отношения, независимо дали сте с колеги, собственици или клиенти.

 

@ АКАДЕМИЯ ЗА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.