Могат ли бебетата да четат емоциите?

Да! Въпреки, че бебетата не могат да се изказват и да се изразяват чрез думи, това не им пречи да разбират повече, отколкото ние можем да предположим. Не само това, бебетата и малките деца притежават способността да възприемат много и бързо огромно количество информация, както и  способността да разбират емоционалните прояви в другите.

Регистрирането и на най-малките или незначителни реакции на детето, като например, взиране, заслушване, прехапване на устни, смучене на пръст и свързването им с изражението на лицето, помагат на изследователите да разберат до каква степен мозъчната активност на бебетата е развита, още преди те да развият реалните инструменти, чрез които да  демонстрират сами емоции и чувства.

Редица експерименти показват, че ако родител гледа към нещо и проявява страх, например (чрез разширяване на очите и разтягане на устата към ушите си), много вероятно е и детето да се уплаши, дори ако бебето всъщност не може да види какво родителят гледа.

Тази способност да изпитваме страх, когато видим страх у другите, играе жизненоважна роля за нашето оцеляване. Това ни позволява да се подготвим за заплахи, които иначе може да пропуснем, и ни дава по-голям шанс да се справим с тази заплаха. Дали това е чрез бой или бягане. Това поведение не е характерно само за хората, може да се види и в цялото животинско царство.

Същите характеристики важат и за всички останали емоции, затова е много важно родителите да бъдат осъзнати в изразяването на лицевите си емоции, защото начинът по който бебетата виждат родителя да реагира, същите изражения се запечатват в мозъка на детето и то ще реагира по същия начин като порасне.

 

Източник:  Paul Ekman International

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.