Лицето е най-достоверният детектор на емоциите и лъжата

Благодарение на 43 мускули, човешкото лице е мултифункционално изразно средство. Човешкото лице е способно на общо 10 000 различни гримаси. Нищо чудно, че то се е превърнало в изследователски обект с огромна притегателна сила.

Вилибалд Рух, професор по психология на личността в университета в Цюрих, е експерт по гелотология - или науката за смеха. Един от основните въпроси, занимаващи проф. Рух, е как може да бъде измерен хуморът. За тази цел той изследва движещите се компоненти на лицето. "Емоциите се изписват доста точно на човешкото лице и представляват сигурен извор на информация относно моментното преживяване", казва професорът.

Още през 1852 година френският невролог Гийом Бенжамен Дюшен дьо Булон е стигнал до извода, че съществува само един-единствен начин за изразяване на истинската радост. "Естествената усмивка е много хармонична, двете крайчета на устата се повдигат симетрично за разлика от т.нар. социална усмивка. Тук участват и очите, което си личи по малките бръчици около тях." Истинската усмивка носи името на откривателя си - Дюшен.

Около 100 години по-късно Пoл Екман дава още по-прецизно описание на усмивката "Дюшен". Американският психолог от университета в Сан Франциско различава 16 вида усмивки. Но и според него истинска може да бъде само една. Той класифицира емоциите и съответните движения на лицевите мускули, като разработва системата Facs - система от кодовете на лицевата активност, която днес се е превърнала в общоприет наръчник за мимиките.

 

Разкодиране на мимиките

"Системата Facs помага да различим сигналите на лицето, които често не биха могли дори да бъдат назовани, но със сигурност биват възприемани", казва Йорг Мертен, професор по психология в университета в Заарланд. Сигналите, излъчващи ярост например, траят едва една десета от секундата. Подобно кратки невербални знаци се наричат микроизражения. Те могат да бъдат разпознати само от опитни наблюдатели, казва проф. Мертен.

 

Лицето в ролята на издайник

Разшифроването на микроизраженията се учи като азбуката. AU1 например обозначава повдигането на веждите от вътрешната страна, а AU9 - увесен нос. За да разпознаете пък истинската усмвика "Дюшен" трябва да забележите както появата на AU12 /повдигане на крайчетата на устните/, така и AU6 /повдигане на скулите/.

Системата Facs е истински хит сред тайните служби, а и не само там. Полицаите, охраните, дипломатите и съдиите също искат да узнаят как изглежда лицето на човек, който лъже. В САЩ преди години, хиляди служители от силите за сигурност са били обучени в разкодиране на микроизраженията. Оттогава насам по редица американски летища израженията на човешките лица, редовно минават през "детектор на лъжата".

Ако искате да се научите как да четете емоционалните изражения и скритите чувства на хората, посетете обучение на Десислава Дамянова, която е лицензиран представител на Paul Ekman International за България и сертифициран експерт да провежда обучения и предава знанията на д-р Пол Екман.

Източник: Paul Ekman International

 

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.