Какво представляват емоциите?

Какво представляват емоциите?

"Емоциите са процес, особен вид автоматична оценка, повлияна от нашето еволюционно и лично минало, в който усещаме, че се случва нещо важно за нашето благосъстояние и набор от психологически промени и емоционално поведение започва да се справя със ситуацията." – д-р Пол Екман

С други думи, емоциите ни подготвят да се справим с важни събития, без да се налага да мислим за тях. Тези емоционални отговори са неразбрано явление, което означава, че ние не избираме да ги усещаме, те просто ни се случват автоматично. От всички човешки емоции, които изпитваме, има седем универсални емоции, които всички чувстваме, надхвърлящи езика, регионални, културни и етнически различия.

Всяка от универсалните емоции има отличителни сигнали, физиологии и срокове. Въпреки че те варират в продължителността и спада си, емоциите обикновено продължават кратко. Ако дадена емоция продължава дълго време без прекъсване, по-вероятно е емоцията да бъде категоризирана като настроение или разстройство.

 

Какво ни прави емоционални?

Емоциите възникват в отговор на някакъв вид стимул (действителен, въображаем или преживян) като:

  • физическо събитие
  • социално взаимодействие
  • спомняне или представяне на събитие
  • да говорим, да мислим или физически да възстановим миналото емоционално преживяване

Това, което всъщност ни прави емоционални обаче, варира от човек на човек въз основа на нашата споделена еволюция, културни влияния и уникални лични преживявания. Така че, въпреки че не можем да изберем емоциите, които изпитваме, можем да изберем начините, по които да реагираме чрез емоционално осъзнаване.

 

Какво е емоционално осъзнаване?

За да имаме повече избор относно нашите емоционални реакции, първо трябва да изградим осъзнатост за емоционалното поведение, преживявания и тригери, с които се срещаме ние и другите. Този процес ни позволява да намерим прозрение в осъзнаването, за да помогнем да формираме емоционалните си реакции по по-обмислени и конструктивни начини.

 

Как да практикуваме емоционална осъзнатост?

Ние не избираме емоциите, които изпитваме. Нашите емоционални отговори обаче оформят нашия опит в света. За да изберем разумно нашите отговори, първо трябва да станем по-наясно и запознати със собствените си емоционални преживявания.

Д-р Екман, един от водещите световни експерти в областта на емоциите, е посветил живота си на изследване на емоциите и разработване на инструменти, които да ни помогнат да разберем по-добре емоционалния живот на себе си и на другите.

Съвкупността от тези знания и умения е най-дълбоката материя за емоционална интелигентност!

 

Източник: PEG

 

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.