Емоция ТЪГА

Тъгата е една от седемте универасни емоции, в резултат на загуба на някой или нещо важно. Имате желание да се оттеглите, да се свиете, да плачете, да потърсите утеха. Тъгата е може би най-известната негативна емоция и често се разглежда като противоположност на щастието. Когато хората са тъжни, стават тихи, по-малко енергични и затворени в себе си.

 

Лицево изражение на тъга

 • ъглите на устните са надолу
 • клепачите са отпуснати
 • вътрешния ъгъл на веждите е повдигнат

Един много силен и надежден признак на тъга е събирането и повдигането на вътрешните ъгли на веждите. Малко хора са в състояние да манипулират тези мускули доброволно, което прави особено трудно фалшификацията (за разлика от някои други движения на лицето). Емоцията тъга може да бъде видяна и като временно разваляне на настроението или прикрита зад чувства като: чувство за отхвърляне, отчаяние, самосъжаление, самота, меланхолия, мъка и други.

При несправяне с емоцията тъга за продължителен период от време е възможно да се стигне до патологично състояние, което е депресията. Когато човек е депресиран, много аспекти от живота му са засегнати и може да се почувствате сякаш никога няма да излезете от тъмната дупка. Въпреки това, знайте, че дори и най-тежката депресия е лечима! Така че, ако дълъг период сте тъжни или вече сте в депресия и това ви пречи да живеете живота, който искате, не се колебайте и потърсете помощ!

Има много ефективни лечения, които могат да ви помогнат да преодолеете тъгата или депресията и да възстановите живота си. Точно както двама души преживяват тъгата по различен начин, така и не всеки стига до депресия. Най-добрият начин за лечение и справяне с тъгата за да не стигнете до депресията е да станете възможно най-информирани за възможностите за справяне с тази емоция според вашите нужди.

Препоръчваме:

 • осъзнайте емоцията тъга
 • изживейте я осъзнато без самосъжаление
 • спортувайте редовно / танцувайте
 • започнете балансирана диета
 • почивайте достатъчно
 • спете пълноценно
 • намалете ненужния стрес в ежедневния си живот
 • направете списък с неща, за които сте благодарни

При необходимост с помощта на професионална терапия, може да ви се помогне да разберете защо се чувствате по определен начин, какви са вашите тригери и какво можете да направите, за да сте здрави и усмихнати.

Ако искате да се научите как да четете емоционалните изражения и скритите чувства на хората, посетете обучение на Десислава Дамянова, която е лицензиран представител на Paul Ekman International за България и сертифициран експерт да провежда обучения и предава знанията на д-р Пол Екман.

 

Академия за Емоционална Интелигентност

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.