Емоция СТРАХ

Страхът е една от седемте универсални емоции. Страхът възниква със заплахата от вреда, физическа, емоционална или психологическа, реална или въображаема. Въпреки че традиционно се счита за „негативна“ емоция, страхът всъщност играе важна роля за запазването ни в безопасност, тъй като ни мобилизира да се справим с потенциалната опасност. Биохимичната реакция на страха е универсален, докато емоционалната е силно индивидуалена. Защо е така?

 

Лицево изражение на страх

Изражението на лицето на страх често се бърка с изненада. Ето характеристиките и разликите:

  • при страх веждите са повдигнати по-прави и хоризонтални, докато при изненада те са повдигнати и извити
  • горните клепачи се повдигат по-високо при страх отколкото при изненада
  • устните са напрегнати и изпънати при страх, а при изненада са по-отворени и отпуснати

 

Причини за страх

Някои страхове може да са резултат от преживявания или травми, докато други могат да представляват страх от нещо съвсем друго, например загуба на контрол. И все пак може да се появят други страхове, защото причиняват физически симптоми, като например страх от височина, затворени пространства, отхвърляне от хора, загуба на любов и др.

 

Страхът и фобиите

На патологично ниво емоцията се изразява в паника или фобия. Хора, които са развили тревожно разстройство са склонни да изпитват страх само по време на ситуация, която се възприема като страшна или заплашителна. Всъщност те се страхуват, че ще изпитат реакция на страх и възприемат реакциите си на страх като застрашаващи и правят всичко необходимо за да избегнат тези реакции.

Каква е връзката между емоцията и фобията?  Буквално „усукване“ на нормалната реакция на страх. Страхът е насочен към обект или ситуация, които НЕ представляват реална опасност. Въпреки, че човека осъзнава, че страхът е неразумен, в такъв момент не може да помогне на реакцията на тялото. С течение на времето и повтарящи се стресови преживявания, емоцията страх има тенденция да се влошава. Решението е да се осъзнае корена на проблема за тази емоция и с практика да се овладее реакцията на страха от страх.

 

Биохимична реакция на страха

Страхът е естествена емоция и механизъм за оцеляване. Когато се изправим срещу възприемана заплаха, телата ни реагират по специфични начини. Физическите реакции на страх включват изпотяване, повишена сърдечна честота и високи нива на адреналин, които ни правят изключително бдителни. Този физически отговор е известен още като реакция „борба или бягство“, в която тялото ви се подготвя или да влезе в битка, или да избяга. Тази биохимична реакция е еволюционно развитие и автоматичен отговор, който е от решаващо значение за нашето оцеляване.

 

Емоционална реакция на страха

Емоционалната реакция на страха е силно персонализирана. Защото страхът включва едни и същи химически реакции в мозъка ни, които положителните емоции като щастие и вълнение правят, чувството на страх при определени обстоятелства може да се разглежда като забавно, като когато гледате страшни филми. Някои хора са адреналинови типажи, участват в екстремни спортове и често сами предизвикват тревожни ситуации, за да изпитат страх. Други пък имат отрицателна реакция на чувството на страх и на всяка цена избягват ситуации, които предизвикват страх. Въпреки, че физическата реакция е една и съща, в емоцинален аспект страхът може да се възприеме или като положителен или отрицателен, в зависимост от човека.

Ако искате да се научите как да четете емоционалните изражения и скритите чувства на хората, посетете обучение на Десислава Дамянова, която е лицензиран представител на Paul Ekman International за България и сертифициран експерт да провежда обучения и предава знанията на д-р Пол Екман.

 

Академия за Емоционална Интелигентност

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.