Емоция ЩАСТИЕ

Щастието е една от седемте универасни емоции. Субективно преживяване, възникващо от връзка или сетивно удоволствие, което носи въодушевление на човек. Когато чувстваме щастие, имаме предвид насладата или удоволствието на човек, което може да продължи само няколко мига или да се простира през период от живота му. Щастието не е необходимо да се изразява, за да се наслаждавате - това е преживяване в различни степени, от лека удовлетвореност до дива еуфория, а в патологично състояние - мания.

Щастието е положителен ефект - настроение или емоционално състояние, породено от позитивни мисли и чувства. Думата щастие и наслада може да бъде променена, въпреки че все повече хората използват думата щастие, за да се позовават на цялостното си чувство за благополучие или оценка на живота си, а не на конкретна емоция за наслада.

 

Лицево изражение на щастие

  • ъглите на устните са повдигнати към бузите
  • бузите са повдигнати
  • външния край на очите са присвити и стават по-малки

 

Ползи от щастието

Щастието означава засилено удоволствие от живота, което разбира се само по себе си е полезно. Доказано е, че тези, които са в състояние на положителен ефект, успяват да разрешат проблемите по-бързо от тези в неутрално състояние или тези, които изпитват негативни емоции. Поддържането на оптимистичен начин на мислене носи допълнителни ползи за емоцията щастие.

Щастливите живеят по-дълго

Учените са открили по-високи нива на щастие при тези, които живеят по-дълго. Позитивната емоция щастие води до повишена физическа активност, която спомага за по-добро здраве и дълголетие.

 

Връзки

Бракът води до повишени нива на щастие. Съжителството също повишава щастието, но в по-малка степен от брака. Приятелствата също влияят на щастието. Способността ни да създаваме приятелства се отразява на самочувствието ни. Установено е, че екстровертните личности се радват на по-високи нива на щастие от интровертите.

 

Влияем положително на другите

Емоциите са заразни, защото лицевите изражения, които виждаме ни влияят, а щастието е емоция от която всеки се нуждае. Някои хора са способни проактивно да подхранват собственото си щастие. Те са по-склонни да мислят позитивно, усмихват се повече от другите, сами подобрят своите социални умения и работят върху техния самоконтрол.

Усмихвайте се повече и може да "заразите" другите с усмивка и емоцията ЩАСТИЕ. :)

Ако искате да се научите как да четете емоционалните изражения и скритите чувства на хората, посетете обучение на Десислава Дамянова, която е лицензиран представител на Paul Ekman International за България и сертифициран експерт да провежда обучения и предава знанията на д-р Пол Екман.

 

Академия за Емоционална Интелигентност

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.