Емоция ОТВРАЩЕНИЕ

Отвращението е една от седемте универсални емоции и възниква като чувство на отвращение към нещо обидно. Можем да се чувстваме отвратени от нещо, което възприемаме с физическите си сетива (зрение, мирис, докосване, звук, вкус), от действията или изявите на хората и дори от идеите.

Отвращението съдържа редица състояния с различна интензивност от лека неприязън до интензивно отвращение. Всички състояния на отвращение се предизвикват от усещането, че нещо е отвратително, отблъскващо и / или токсично.

Отвращението може да се редува и с чувството на гняв, ако отвратеният човек се ядосва, че е накаран да изпитва отвращение.

 

 

Лицево изражение на отвращение

  • веждите се дърпат надолу
  • носът се набръчква
  • повдигната горна устна

 

Реакции на отвращение

Може да я изпитаме докато сме свидетели на „груби” телесни функции (кървене, дефект и др.) При други често предизвикват отвращение, тази реакция се прекратява, когато е някой, с когото сме близки. Интимността понижава прага за това, което смятаме за отвратително. Така че, въпреки че все още можем да изпитваме известна степен на отвращение, тя е достатъчно намалена, че сме в състояние да помогнем на тези, които ни интересуват. Сега, вместо да се опитваме да се измъкнем, ние сме призовани да намалим страданието на любимия човек (например да сменим памперса на бебето или да се грижим за болен член на семейството). Това спиране на отвращение създава интимност и дори може да засили любовта и общността. Емоцията може да възникне и от идея, която да ни отврати. 

Според различни проучвания отвращението е свързано с островната кора. Всъщност нараняванията в тази структура не позволяват на индивида да изпитва тази емоция и да я разпознава при другите.

Ако искате да се научите как да четете емоционалните изражения и скритите чувства на хората, посетете обучение на Десислава Дамянова, която е лицензиран представител на Paul Ekman International за България и сертифициран експерт да провежда обучения и предава знанията на д-р Пол Екман.

 

Академия за Емоционална Интелигентност

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.