Два типа лицеви изражения (макро и микро)

Д-р Пол Екман открива двата ключови типа лицеви изражения - Съзнателно потискане и Безсъзнателна репресия и какво можете да направите, за да разберете защо някой може да ги е показал.

Микроизраженията са много кратки прояви на емоции, които проблясват през лицето ни, често когато отчаяно се опитваме да прикрием истинските си чувства. Поради бързото настъпване на емоции е почти невъзможно да им попречим да се появят на лицата ни – дори, когато наистина искаме да скрием чувствата си от другите.

Тъй като емоциите ни се случват, често без ние да осъзнаваме съзнателно (първоначално, поне), е почти невъзможно да ги контролираме. Това включва сигналите, които те дават, като изражения на лицето.

 

Макроизражения

  • Очевидни или „нормални“ изражения на лицето
  • Между 1/2 секунда до 4 секунди
  • Съпоставяне на съдържанието и тона на казаното

 

Микроизражения

  • Често грешно се тълкуват или пропускат напълно
  • Възникват за 1/2 секунда или по-малко
  • Несъзнателно показват скрита емоция

 

Тези разкриващи изражения на лицето са универсални, не могат да бъдат предотвратени и често се появяват без наше знание. Има няколко невербални поведения, които могат да покажат, че човек е нечестен, но най-ефективният за наблюдение са микроизраженията.

За да научите как да четете микроизражения, посетете обучение на Десислава Дамянова, която е лицензиран представител на Paul Ekman International за България и сертифицирана да провежда обучения и да предава знанията на д-р Пол Екман.

 

Източник: Paul Ekman Group

 

Какво казват нашите клиенти

Запишете се за нашият бюлетин като оставите имейл адреса си
Copyrights © 2020. All Rights Reserved.